Nieuws - 13 november 2014

Gezocht/gevonden

Je kent het wel: je wordt wakker na een wild feestje en je mist iets essentieels. Je jas, je telefoon, je fiets... In een Eindhovens café werd vorige week een interessantere vondst gedaan. Na het concert van de Britse band Matchbox vond de veegploeg een kunstgebit. Blijkbaar had de eigenaar zijn tanden niet gemist. En dat zegt wel iets over het feestje.

SLANKBEESTJES

Dikkerds hebben andere bacteriën in hun darmen dan dunne mensen. En die samenstelling is deels erfelijk bepaald, beweren onderzoekers van King’s College in Londen. Vooral de familie van de Christensenellaceae komt meer voor bij slanke mensen. Muizen behandeld met deze microben blijven slanker. Dat opent nieuwe wegen in de strijd tegen obesitas. Hoe die kleine beestjes dat flikken is nog onopgehelderd.

SPOOKY

Iedereen heeft wel eens het gevoel dat iemand over je schouder meekijkt. Noem het een geest of een onzichtbare aanwezigheid. Zwitserse onderzoekers kunnen die sensatie opwekken. De truc is de hersenen voor de gek te houden in het gebied waar informatie over beweging, zelfbewustzijn en de positie in de ruimte samenkomt. Spoken bestaan dus niet, concluderen de wetenschappers. Een vreemde conclusie.

PINK BULL

Een Ierse fokstier moet vanwege zijn geaardheid naar het slachthuis. Het dier is niet geïnteresseerd in de koeien die hij zwanger moet maken. ‘Ik dacht eerst dat hij discreet was en niet wilde paren als iedereen het kon zien’, aldus de boer. Maar al snel kwam de aap uit de mouw: het dier gaat alleen achter andere stieren aan. Hij is inmiddels te oud om te castreren, dus een toekomst als trekdier zit er ook niet in.