Wetenschap

Gezocht: slimme kinderen

Kinderen zitten vol slimme ideeën. Maar hoe boor je die bron aan? De felgele Bright Ideas Hub op de campus probeert een zetje in de goede richting te geven. De betrokkenheid van Shell bij het event valt niet bij iedereen in de smaak.
Roelof Kleis,Linda van der Nat

© Guy Ackermans

De ‘hub’ is feitelijk een tent in de vorm van een halfronde bol. Het ding staat de komende twee weken in het Amfitheater op het grasveld voor Zodiac. In totaal 35 klassen van scholen uit de regio komen hier op bezoek om zich voor te bereiden op deelname aan de Bright Ideas Challenge. De rondreizende tent deed eerder Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Weert al aan en heeft na Wageningen nog Leeuwarden op het programma staan.

Zaadje

De wedstrijd is een initiatief van Shell. De oliemaatschappij investeert daarmee volgens manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Anne Schreuder in de toekomst. ‘Deze generatie heb je nodig om de problemen van de toekomst op te lossen. Dat zaadje moet je vroeg planten. Dat is nodig om competitief te zijn in Europa.’ De wedstrijd is bedoeld om kinderen spelenderwijs met wetenschap en techniek in aanraking te brengen.

Jouw slimme idee zet misschien de wereld wel op zijn kop

Bright Ideas Hub

De wedstrijd concentreert zich op drie onderwerpen: schoon drinkwater, voldoende voedsel en schone energie. ‘Binnen de gebaande paden zal de wereld niet veranderen’, spreekt een geanimeerde computerstem tot de kinderen. ‘Durf anders te denken en te doen. Jouw slimme idee zet misschien de wereld wel op zijn kop.’ Met virtual reality, een quiz en een reis over de wereldbol worden de thema’s bijdetijds aangesneden.

Phenomena

De aanwezigheid op de campus is een samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van Wageningen University. Het knooppunt organiseert elk jaar ook zelf een ontwerpwedstrijd voor scholen uit de regio. Dit jaar is aansluiting gezocht bij het Shell-initiatief, legt woordvoerder Dieuwke Schokker uit. De samenwerking betekent voor de kinderen dat na de tent nog een bezoekje aan Phenomena wacht.

hub2.jpg

In Phenomena staan bekende Wageningse uitvindingen of onderzoeksprojecten uitgestald. De meetbakfiets van Meteorologie bijvoorbeeld, een blue energy-generator, een fruitsorteerrobot en 3D-voedselprinter. Via het principe van het omgekeerd ontwerpen moeten de leerlingen achter de functie en werking van de apparaten komen. Schokker: ‘De achterliggende gedachte is dat je kinderen op nieuwe ideeen wilt brengen.’

Jury

Die ideeen moeten uitmonden in een inzending voor de prijsvraag. In de jury zit naast onder meer nobelprijswinnaar Ben Feringa ook de Wageningse voedselexpert en ontwerper van kweekvlees Atze Jan van der Goot. De ‘hub’ is er overigens niet alleen voor kinderen. Ook andere belangstellenden kunnen de komende twee weken een kijkje komen nemen. Zij het wel na schooltijd, dus tussen 15.15-17.15 uur. Inschrijven kan op de site.

Protest

Zo’n dertig studenten protesteerden vanmiddag bij de Bright Ideas Hub. De studenten vinden dat het oliebedrijf niet thuishoort op de campus van een duurzame universiteit als WUR. ‘We begrijpen dat Shell met dit event basisschoolleerlingen over wereldproblemen wil leren, maar wij vinden het krom dat een bedrijf dat verantwoordelijk is voor veel van deze problemen dat mag doen’, aldus student Emiel Spanier van Fossil Free Wageningen.

De studenten hadden met vuilniszakken een olievlek gecreëerd en daaromheen bordjes geplaatst met ‘Pas op, Shell is op bezoek’. Hiermee hopen ze een signaal af te geven aan de universiteit dat er een groep mensen is die niet snapt waarom de universiteit op deze manier met het oliebedrijf wil samenwerken.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.