Organisatie - 1 januari 1970

Gezocht: nieuwe plek voor Zeezicht

In biologisch vegetarisch restaurant Zeezicht aan de Bergstraat staart Selle Postma over de lege tafeltjes. ‘Ik hoop dat het allemaal goed komt’, zegt ze. Het idealistische restaurant dat draait op de inzet van tientallen vrijwilligers, moet het pand volgend jaar verlaten. Een nieuwe locatie is nog niet in zicht.

Twee maanden geleden werd duidelijk dat het biologisch vegetarisch eethuis Zeezicht na meer dan vijfentwintig jaar de deuren aan de Bevrijdingsstraat moet sluiten. De eigenaar heeft het pand verkocht en de huurders staan vanaf 1 mei 2006 op straat. In het studentenhuis waarvan de grote huiskamer dienstdoet als restaurant, licht Selle Postma de situatie toe. Ze is één van de twee voorzitters van de vereniging Zeezicht die in de omgebouwde timmermanswerkplaats aan de Bevrijdingsstraat het eethuis runt. Het eethuis werd in 1979 opgericht om de verbouwing van de werkplaats tot studentenhuis te financieren. Daarbij werd bewust een grote woonkamer aangelegd om ook als restaurant te kunnen dienen.
‘We waren al geruime tijd in onderhandeling met de eigenaar om het pand over te kopen, toen we twee maanden geleden ineens hoorden dat hij het aan een andere partij had verkocht. Dat kwam als donderslag bij heldere hemel.’
De toekomst van het restaurant en van de drie bewoners was al onzeker sinds het pand twee jaar geleden onveilig werd verklaard door de brandweer. Omdat Zeezicht toen 25 jaar bestond kreeg de vereniging bij wijze van cadeau 25 maanden de tijd om een langetermijnoplossing te vinden. Het pand moest niet alleen worden verbouwd om aan de regels voor brandveiligheid te voldoen, maar had ook geen horecabestemming. Zeezicht dacht een oplossing te hebben gevonden in overname van het pand door de Woningstichting en de Woningbouwvereniging Gelderland. De gemeente had al laten weten welwillend te staan tegenover een wijziging van het bestemmingsplan. De plotselinge verkoop van het pand aan een derde was dus een flinke streep door de rekening. De nieuwe eigenaar, servieswinkel De Casserole, gaat het pand gebruiken volgens het huidige bestemmingsplan: als opslagruimte.
De huidige bewoners en een aantal van de vrijwilligers hebben daarom de handen ineengeslagen en zijn als ‘Baywatch groep’ bezig met de redding van Zeezicht. Postma: ‘We zijn hard op zoek naar een alternatieve locatie. De gemeente heeft het beleid om panden die ze nu in beheer heeft te verkopen. Wij staan op de lijst van gegadigden voor zo'n pand. Maar het is afwachten of daar op korte termijn wat uitkomt.’ / JH