Nieuws - 11 februari 2015

Gezocht: cokesnuivende studenten

tekst:
Rob Ramaker

Heb jij in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt en wil je best wat haarlokken afstaan voor de forensische wetenschap? Dan is promovendus Wilco Duvivier op zoek naar jou.

Illustratie: Shutterstock

Bier drinken in een MRI-scanner, je urine dagenlang opvangen of gefilmd worden tijdens het eten. Wageningse onderzoekers vragen wel vaker ingrijpende dingen van hun proefpersonen. Wilco Duvivier, promovendus bij Organische chemie, heeft nu wel een heel bijzonder verzoek. Hij zoekt cocaïnegebruikers – incidenteel of regelmatig – die enkele haarlokken willen afstaan.

De scheikundige deed al eerder experimenten met de haren van wietrokers. Destijds bleek het relatief eenvoudig circa tien mensen te vinden die haar wilden afstaan. ‘Het zal nu lastiger worden’, zegt Duvivier. Behalve in Wageningen probeert hij daarom ook haren te bemachtigen bij forensische instituten of in de verslavingszorg. ‘In principe heb ik genoeg aan één persoon, al zou het mooi zijn als we meer hebben.’

Afgegeven haarlokken worden gebruikt bij het ontwikkeling van een snellere techniek voor cocaïnedetectie. Nu worden haren voor een meting eerst opgelost, een tijdrovend proces. Duviviers techniek gebruikt aangeslagen helium om stoffen uit de haren te blazen. Een analyseapparaat meet vervolgens welke producten eruit komen. Op deze manier zijn haren veel sneller controleren op cocaïne. Ook kan veel nauwkeuriger worden bekeken wanneer de drugs zijn gebruikt. Haren worden namelijk niet per centimeter gemeten maar gescand van wortel tot punt.

Het wetenschappelijk belang hoeft overigens niet de enige drijfveer van deelnemers te zijn. In totaal krijg je een onkostenvergoeding van maximaal 100 euro voor deelname, maar er moet dan wel daadwerkelijk cocaïne in je haar worden aangetroffen. Duvivier garandeert overigens anonimiteit, het experiment draait louter om de haren.

Interesse? aanmelden kan via wilco.duvivier@wur.nl of 0317 – 482378.