Student - 26 november 2014

tekst:
Rob Ramaker
4

Wageningen Universiteit komt begin 2015 met een call voor wetenschappers die een online cursus willen maken. Er wordt gezocht naar enthousiaste docenten met een aansprekend onderwerp.

Online cursussen zijn voor universeiten een uithangbord én een proeftuin voor onderwijsinnovaties. Wageningen Universiteit (WU) start in januari de eerste twee cursussen, over voeding en landbouw. Later in 2015 worden nog zeker twee nieuwe vakken aangekondigd. In de jaren daarna is er geld en middelen voor een aantal cursussen per jaar, denkt programmadirecteur Online Learning Ulrike Wild.

Wild ziet steeds meer onderzoekers enthousiast worden over online onderwijs. ‘Het is heel leuk om dat te zien maar er is moet ook regie zijn van boven.’ Momenteel wordt daarom gewerkt aan een basisteam van multimedia-experts die werken aan MOOCs en vernieuwend campusonderwijs. Bovendien komt er een adviesraad van hoogleraren en rector Martin Kropff die bepaalt van welke ideeën daadwerkelijk een cursus worden. Het ideaal is een aansprekend onderwerp dat veel mensen interesseeert en waar de WU zich graag op onderscheidt.

Massale Online Open Cursussen, of MOOCs, zoals de online cursussen heten, zijn een onderwijshype. Het geeft studenten vanuit de hele wereld de kans om gratis vakken te volgen aan topuniversiteiten.

Het afgelopen halfjaar is in Wageningen druk gepionierd aan de eerste online vakken. Voedingshoogleraar Sander Kersten en plantenwetenschappers Gerrie van de Ven vertellen in de komende editie van Resource hoe ze met vallen en opstaan leerden om kennisclips, animaties en andere digitale onderwijsvormen te maken.

Voor geïnteresseerden vindt morgen de informatiebijeenkomst How to cook a mooc plaats in Impulse op de Wageningse campus. Tussen vier uur en half zes vertellen Sander Kersten en Ulrike Wild over hun ervaringen.

Het verhaal van de MOOC-pioniers lees je in nummer 8 van Resource dat vanaf donderdag overal in de bakken ligt.

Re:acties 4

• Adriaan

Ik vraag me af wie bepaalt of de cursus inhoudelijk aansluit bij... Ja, bij wát eigenlijk? Wageningen loopt qua voeding behoorlijk achter de feiten aan, dat is bekend. Dat de schijf van vijf hopeloos achterhaald is is in Wageningen nog niet doorgedrongen.

Zou zo'n cursus bijvoorbeeld aandacht mogen besteden aan de kwalijke gevolgen van bewerkt voedsel van Unilever, aan de overdaad aan suikers, E-nummers en transvetten? Ik vrees dat Mw Fresco dat gaat afschieten...

• Vriend

Heb je bronnen voor je beweringen in de eerste alinea?

• Piet

Dat vroeg ik me ook af. Dit soort statements moet je natuurlijk wel kunnen onderbouwen..

• Carina

"Dat de schijf van vijf hopeloos achterhaald is is in Wageningen nog niet doorgedrongen."

Let op wat je zegt. Vorig jaar heb ik een presentatie bijgewoond van twee Wageningse docenten van de studie Gezondheid en Maatschappij. Van hen hoorde ik voor het eerst dat de schijf van vijf flauwekul is. Zoals ze zelf zeiden: "3% in Nederland eet structureel volgens de schijf van vijf. Betekent dit dan dat 97% van de Nederlanders ongezond is ofzo? Natuurlijk niet."

Was overigens een erg interessante presentatie en een eye opener.

• Sietse

Goed initiatief! Ik denk dat dit een essentiele manier is waarop Wageningen zich mondiaal kan profileren op zijn expertise. Ik denk dat er geen beter uithangbord voor onze masters kan zijn dan zulke cursussen. Wel belangrijk om na te blijven denken over het verdienmodel. Bijv vergoeding voor certificering vragen na afronden van de cursus, actief opleidingen promoten onder cursisten, prestaties van cursisten gebruiken om recruitment te informeren. Misschien zelfs goede cursisten ondersteunend inzetten in het WUR onderwijs als assistent? Zomaar een paar wilde ideeen.

• Judith

Fascinerend dat het ontwikkelen van online onderwijs met vallen en opstaan is gegaan. Er is wereldwijd al zoveel kennis en ervaring met online onderwijs. Misschien moeten ze eens bij de open universiteit gaan kijken.

• JR

Ik zie toch liever dat de uni zijn geld gebruikt voor regulier onderwijs aan studenten die hiervoor betalen, dan dat er onderwijsgeld gestoken wordt in zoiets.