Nieuws - 12 september 2011

'Gewoon loslaten'

'Jaaah!' Met een triomfantelijke uitroep gooit Paul Jacobs een handvol schilderijen van de zeventien meter hoge hoogwerker. Zo'n 150 mensen keken gisteren toe hoe de kunstenaar op het grasveld voor Forum honderd eigen schilderijen liet crashen.

GA--20110911-_ND74915.jpg
Dat lukte niet altijd, canvas op hout blijkt een verrassend stevige constructie. Daarom hielp de kunstenaar de zwaartekracht zo nu en dan een handje door een schilderij op de reling van z'n bakje stuk te slaan.
Met het project 'Happy Crash' gaat Jacobs, ooit medewerker van Wageningen UR, lijnrecht in tegen de tijdgeest. Kunst is immers 'uit' omdat er de voortdurende verdachtmaking van nodeloze verspilling omheen hangt. En hier is een kunstenaar die honderd schilderijen kapot gooit. Waarbij  hij zich, gevraagd naar de reden, ook nog eens in nevelen hult: 'Gewoon loslaten. Voor de gein rare dingen doen. Een feestje.'
De aanwezigen kunnen het wel waarderen, enthousiast gaan ze op zoek naar 'hun' kunstwerk, het schilderij waarop ze vooraf hun naam mochten zetten. Hoewel, teleurstelling was er ook. 'Nou ja, hij is nauwelijks beschadigd.' In elk geval bleef er geen enkel kunstwerk achter op het veld. En wie zich druk mocht maken over de verspilling van subsidiegeld: het project is betaald uit 's kunstenaars eigen zak. Elke bijdrage van bezoekers was vrijwillig en gemaximeerd (!) op 50 euro.
Klik hier voor een video van Omroep Gelderland