Nieuws - 3 mei 2018

Gevluchte wetenschappers krijgen beurs in Nederland

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Wetenschapsfinancier NWO trekt 750 duizend euro uit voor gevluchte onderzoekers die hun carrière weer willen oppakken. Sigmund Freud en Albert Einstein waren ook vluchtelingen, is de gedachte.

© Sven Menschel

Er zijn tal van wetenschappers die als vluchteling in Nederland verblijven, meent NWO. Het is voor hen niet makkelijk om hun carrière voort te zetten 'omdat ze tegen obstakels aanlopen zoals taal, een andere werkcultuur of beperkte ruimte om een netwerk op te bouwen'.

Helpen
Dus wil NWO een handje helpen. Onderzoekers met een vluchtelingenstatus kunnen een interesseformulier invullen, meldt NWO vandaag. Om in aanmerking te komen voor een beurs moeten ze een masterdiploma hebben of gepromoveerd zijn en in het bezit zijn van een verblijfsvergunning in Nederland.

De gegevens van de aanvragers worden vervolgens gedeeld met universiteiten en andere instellingen, zodat die kunnen kijken welke vluchtelingen geschikte kandidaten zouden zijn voor hun onderzoeksprojecten.

Kans
Wordt hun aanvraag gehonoreerd, dan krijgen de vluchteling-wetenschappers een aanstelling voor een jaar bij een Nederlands onderzoeksproject of als projectleider. Zo krijgen ze de kans om aansluiting te vinden bij bestaande onderzoeksprojecten en om een netwerk op te bouwen.

'Deze academici verrijken tevens de Nederlandse wetenschap en maatschappij met de expertise die zij meebrengen', verwacht NWO. Met het geld zouden acht à vijftien vluchtelingen aan de slag kunnen.

Het programma ‘Vluchtelingen in de wetenschap’ is een pilotproject. De NWO werkt samen met De Jonge Akademie, wetenschapsgenootschap KNAW en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Wageningen is sinds vorig jaar lid van het Scholars At Risk-programma van het UAF, waarbij er plekken beschikbaar komen voor vluchteling-onderzoekers bij Wageningse leerstoelgroepen.

Lees meer: