Nieuws - 20 april 2017

Geurwiel

tekst:
Roelof Kleis

De bibliotheek van St Paul’s Cathedral ruikt volgens de bezoekers naar een mengsel van hout, rook, grond en vanille. Dat blijkt uit onderzoek van het University College Londen. De wetenschappers ontrafelden ook de chemische bestanddelen van oudeboekengeur. Het resultaat is een soort determinatietabel, die poëtisch het Geurwiel voor Oude Boeken is gedoopt. Het ‘wiel’ moet fungeren als meetinstrument voor de leeftijd en staat van historische boeken.

Hollen...

Bij de meeste soorten bepaalt het vrouwtje of er gepaard wordt of niet. Portugese biologen hebben bij de fruitvlieg het hersengebiedje ontdekt dat bij die keuze is betrokken. Uitschakelen van deze hersencellen leidt ertoe dat het vrouwtje letterlijk op de loop gaat voor de avances van de fruitvliegman. Ze kan ook niet meer stoppen.

fruitvliegen.png

...of stilstaan

Het merkwaardige gedrag van de ‘gehersenspoelde’ fruitvlieg heeft volgens de wetenschappers niks te maken met een veranderd loopvermogen. De fruitvliegvrouw vertoont het gedrag alleen maar in de paartijd. Ook zegt het gedrag niks over de relatie tussen seks en hardlopen. Zij denken dat er iets mis is met het vermogen van de vlieg om de juiste conclusie te trekken uit overduidelijke mannelijke paarsignalen.

Sociaal

Het gebruik van sociale media maakt kinderen minder gelukkig, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sheffield. Elk uurtje meer appen en dergelijke vermindert het overall het geluksgevoel met 14 procent. Ter vergelijking: deel uitmaken van een eenoudergezin kost 4,6 procent aan geluk. De onderzoekers wijten het effect aan het voortdurend spiegelen aan elkaar dat online plaatsvindt. Met name meisjes worden daar onzeker van.