Nieuws - 19 januari 2016

Gestrande potvissen hadden lege maag maar waren gezond

De potvissen die vorige week strandden op Texel hadden enkele dagen niet gegeten maar waren verder gezond. Dat blijkt uit onderzoek van Imares Wageningen UR naar hun maag- en darminhoud.

Foto: Salko de Wolf/Ecomare

De laatste maaltijd van de dieren was enkele dagen geleden voordat ze de Noordzee opzwommen. Alle zachte voedselresten in de maag en dunne darm waren dus al verteerd en er werd geen Noordzeevis gevonden. De periode daarvoor aten de dieren inktvis en zeeduivel, zo kan afgelezen worden uit de aanwezigheid van – harde en dus onverteerbare – inktvissnavels en gehoorsteentjes in hun maag en darmen.

Alle potvissen waren gezond: ze hadden een normale hoeveelheid vet en spieren. In de verteringsstelsels werden verder een vishaak, een tros touw en plastic resten gevonden.

Het vijftal potvissen strandde op 13 januari en overleed een dag later. De dieren hebben bij hun tocht naar het zuiden waarschijnlijk een ‘verkeerde afslag’ genomen langs de Britse eilanden. De oorzaak hiervan is onbekend.

Met een team van vier tot zes mensen konden we anderhalve walvis per dag doen
Mardik Leopold, onderzoeker bij Imares Wageningen UR

Een team Imares-onderzoekers verkreeg hun maag én darmen, met een lengte van liefst 140 tot 170 meter. Gedurende de volgende zes dagen werden de ingewanden opengesneden, leeggespoeld en de inhoud gezeefd. ‘Een zware klus’, zegt Mardik Leopold, onderzoeker bij Imares Wageningen UR, ‘het is fysiek zwaar werk. Met een team van vier tot zes mensen konden we anderhalve walvis per dag doen.’

Verder onderzoek moet een gedetailleerder beeld geven van het menu van de potvissen. Leopold en collega’s wassen komende tijd alle gevonden harde delen, en bekijken bij welke diersoorten de resten horen. Verder wordt in het laboratorium van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) gekeken van welke zeedieren DNA aanwezig is in de darmen. Leopold is niet alleen benieuwd naar de gevonden diersoorten, maar ook of de methodes verschillende resultaten opleveren. ‘Dat is echt een lakmoestest.’

Leopold onderzoekt doorgaans de maaginhoud van bruinvissen. Incidenteel werd al eerder gekeken naar het menu van grienden en gewone vinvissen.