Student - 18 januari 2007

Geroerbakte kip met peultjes en taugé

Eenmaal de schijf van vijf van het ouderlijke huis voorbij, ontwikkelen veel studenten op kamers al rap slechtere eetgewoonten.Even een afhaalpizzaatje of een prefab bakje voer uit de supermarkt, en klaar ben je. Eten moet vooral snel, makkelijk en goedkoop. In Leeuwarden ontdekken studenten dat het desondanks ook lekker en gezond kan.

Zestien Leeuwarder studenten deden dinsdag mee aan de workshop Gezond koken in hotel Wyswert.
‘Wie ontbijt er elke morgen?’ Tien armen gaan de lucht in. ‘Wie haalt de drie maaltijden per dag?’ Bijna iedereen. ‘En wie van jullie eet wel eens vis?’ Een paar, als vissticks ook meetellen. Niet echt, vindt kookinstructeur Gerard Voskuilen, maar al met al kunnen de eetgewoonten van de cursisten er mee door.
Zestien Leeuwarder studenten deden dinsdag 16 januari mee aan de workshop Gezond koken in Hotel Wyswert van de Christelijke Hogeschool (CHL). Onder leiding van een professionele kok en geassisteerd door drie studenten Hospitality Management van CHL leerden zij hoe je in twintig minuten een smakelijke maaltijd op tafel zet met verse ingrediënten die je voor nog geen vijf euro bij de Aldi kunt kopen.
De avond is een initiatief van Studentensport Leeuwarden. ‘Veel studenten sporten omdat zij zichzelf te dik vinden’, zegt Mark Kaspersma van de laatstgenoemde organisatie. ‘Dat komt vaak omdat ze onregelmatig leven, en dat zet door in hun eetpatroon.’ Hij bedacht de workshop en vond in De Friesland Zorgverzekeraar een sponsor.
Kim, tweedejaars Milieukunde aan Van Hall Larenstein, kookt eigenlijk al bewust. ‘Meestal gewoon aardappelen, groente en vlees, net als thuis.’ Maar ze is benieuwd wat er op de cursus onder gezond wordt verstaan. En vriend Anton laat altijd de boel aanbranden, misschien dat hij er wat van opsteekt.
Studente Diermanagement Janine doet thuis veel met rijst, want dat is lekker snel klaar. Samen met haar studiegenoten Sarinah en Jos roerbakt ze kip met peultjes, doperwtjes en taugé. Het is eens wat anders, want meestal eten de meiden pannenkoeken met elkaar.
Deze eerste groep studenten behoort eigenlijk niet tot de doelgroep die Gezond koken het hardste nodig heeft, concludeert Kaspersma, maar er volgen nog meer workshops. ‘En ik ben van plan een speciale kookavond te organiseren voor studenten met bestuurfuncties. Als er een groep beroerd eet zijn zij het wel, die hebben nooit tijd.’