Student - 21 mei 2015

‘Geregeld op een stoel staan om te zingen’

tekst:
Milou van der Horst

Wie? Alie Stegerman, MSc Earth and environment
Wat? Vier maanden stage bij Stockholm University
Waar? Stockholm, Zweden

‘Toen ik aankwam in Stockholm was mijn begeleider er maar twee dagen. Hij moest naar een congres . Ik kreeg een bulk artikelen om te lezen en daar moest ik het mee doen. Toen hij terugkwam werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege overspannenheid. Ik zat gelukkig nog met andere studenten op een kamer. Zij hebben me er doorheen gesleept.

Mijn stageonderwerp was heel interessant. Ik moest een dataset analyseren van 30 jaar fauna en omgevingsfactoren uit de Baltische Zee. Er was nog nooit iets mee gedaan. Door eutrofiëring groeien de zuurstofloze gebieden in de Baltische Zee, met het verdwijnen van fauna tot gevolg. Door de fauna te linken aan de omgevingsfactoren kon ik kijken wat de belangrijkste oorzaken van het verdwijnen zijn.

In Stockholm woonde ik in een villa met 18 anderen. Helaas had ik heel rare huisgenoten, die wiet rookten of dealden, de hele dag in de keuken hingen en vooral niet veel uitvoerden. Gelukkig was er nog een normaal Frans meisje, met wie ik pas na twee maanden ontdekte dat we op tien minuten lopen van de zee woonden. Stockholm ligt namelijk tussen allemaal eilandjes, waardoor de zee meer leek op een meer.

28_P1050222.JPG

Ik zat ook bij een orkest, wat echt de beste introductie in het Zweedse studentenleven was. Het orkest repeteerde op zondag, trad vervolgens op, en sloot de dag af met een uitbereid driegangendiner en een feest. Geregeld gingen studenten na een speech op hun stoel staan om te zingen. Ik ben ook naar een studentenorkestfestival geweest in Uppsala, waar orkesten uit heel Scandinavië naar toe kwamen. Ik heb op verschillende locaties opgetreden, echt heel leuk. Zweden past echt super goed bij me. Alles is er veel relaxter, wat soms ook frustrerend is als zeer efficiënte Nederlander. Maar de Zweden zijn allemaal super aardig en ik voelde me er heel vrij. Misschien omdat ik daar helemaal geen sociale verplichtingen had. Het enige moment waarop ik Wageningen miste was op 5 mei.’