Wetenschap - 23 februari 1995

Gepromoveerde geneticus speelt bij De Drie Tieten

Gepromoveerde geneticus speelt bij De Drie Tieten

Varken aan het spit en een nieuwe kledinglijn. Grozny en Silicon Valley. Tien pils en B.B. en S. De Drie Tieten slaan de plank volledig mis.


Binnen bij Unitas wordt zondagmiddag vroeg druk gewerkt. Buiten hangt een varken aan spit, eigen kweek van boer Rene uit Herveld. Vandaag vindt hier de presentatie van de cd De Drie Tieten slaan de plank volledig mis... plaats. Het is de tweede cd van het Wagenings cowboy combeaux De Drie Tieten!. Van de vorige cd, De drie tieten maken weer wat klaar werden zo'n tweeenhalf duizend exemplaren verkocht. Ooit begon de groep als een driemans straatband, die met mandoline, banjo en contrabas zorgde voor, wat bendelid van het eerste uur Herman De schoen Schoenmakers omschrijft als hillbillymuziek. Het repertoire bestond hoofdzakelijk uit covers, van country and western tot het Nederlands Smurfenlied.

Schoenmakers, gepromoveerd bij Erfelijkheidsleer heeft in het dagelijks leven een eigen bedrijfje op het gebied van subsidie-advisering. Bij de tieten speelt hij mandoline, trekzak, mondharmonica en gitaar. Ik ben met gitaar begonnen toen ik een jaar of achttien was. Een liefhebberij, als student heb je veel tijd. Het is lachen, zuipen en een beetje muziek maken." De Drie Tieten sponsorden tussendoor nog het damesrugbyteam Dat was nog in de tijd dat we voor driehonderd gulden op pad gingen, terwijl de sponsoring vierduizend gulden kostte."

Tegenwoordig bestaat de band uit een man of acht en heeft zestig optredens per jaar. Doorgaans in kroegen, maar ook bij studentenverenigingen, festivals, bruiloften en braderieen. De samenstelling van de band wisselt nogal eens, maar dat vangen we altijd goed op. We hebben zelfs zonder banjo opgetreden, dan speel je gewoon wat meer rock and roll of carnavalsmuziek. Het is een geoliede machine, het gaat vanzelf."

Tweeendertig is Herman nu en de jaren beginnen enigszins te tellen. Wat sjouwen betreft niet, wat zuipen betreft wel. Je gaat toch om een uur of vijf weg 's middags en je bent twaalf uur later pas weer thuis." Zo werd dit weekend opgetreden in Venlo en Doetinchem. De zaak lijdt er niet onder. Vaak zie je alles ver van tevoren aankomen, dan verzet je een afspraak. Dat gaat prima." De cd's zijn dan ook niet bedoeld om door te breken, vertelt Herman Maar het zou leuk zijn om bekend te worden. Dan krijg je grotere optredens, waar in ieder geval alles voor je klaar staat."

Broer en zus van Herman arriveren vanuit Mill. Broerlief blijkt zich de laatste dagen onledig gehouden te hebben met het lassen van een soort mitrailleur, waaruit straks bananen moeten worden geschoten. We hebben maar twee echte fans," wijst Herman, en dat zijn Rob en Marloes. Die hebben al meer dan honderd optredens meegemaakt." Rob: Dat komt, we hebben helemaal geen vrienden en dus worden we nooit uitgenodigd op feestjes."

Om een uur of vier begint de kroegzaal van Unitas vol te lopen. In de hal hangt een bord met genummerde spijkers waar het publiek de vuurwapens aan dient op te hangen. Desondanks is het geklapper van pistooltjes her en der in de kroegzaal te horen. Saloon Unitas stroomt vol met Sheriffs, squaws, piraten, opperhoofden en doodgravers. De uitnodiging stelde niet voor niets cowboy-, indianen dan wel zeerovers-tenue verplicht. Volgens Herman, inmiddels getooid in korte broek, geruit hemd en pet en met hier en daar een zwarte tand, zijn recensenten van Oor en Countryworld aanwezig. Achterin de kroegzaal is het Three tits tradin' centre ingericht, alwaar cd's, T-shirts en neckerchiefs kunnen worden aangeschaft. Op de achterkant van de shirts valt te lezen welke waar De Drie Tieten! op hun bruine bonen met spek wereldtoer hopen aanwezig te zijn: Prothese Pop in Silicon Valley, United artists against Sex in Epe, Presidential Pal
ace Pop in Grozny. Een kleine indicatie van het type humor dat het cowboy combo bezigt. Het varken wordt buiten nog immer boven het vuur gedraaid, maar heeft inmiddels een van ijzerdraad vervaardigd brilletje opgezet gekregen en krijgt - niet onbelangrijk - een steeds bruinere kleur.

Hallo Bennekom! Bendelid Martin Ruiter kondigt het eerste nummer aan: Voor onze drummer, die niet mooi is, maar wel lelijk! Op de eerste cd moest door de producer veel geld worden toegelegd en toch zijn ze er weer ingestonken, meldt Ruiter trots. En de tweede cd, daar zal ook geld bijmoeten. Daar zullen we voor zorgen door zo slecht mogelijk te spelen."

Dat blijkt gelukkig alleszins mee te vallen. Tweede nummer heet B.B. met S. B.B. met S. gaf moeders ons - zij schepte volle borden - en daarom zijn wij allemaal zo mooi en sterk geworden. Eten en drinken - zuipen en vreten - vormt een grote inspiratiebron voor het acht man sterke combo. Het derde nummer blijkt een ode aan het varken buiten: Pig on the loose. Ondanks allerlei relativeringen van de eigen speelkunst klinkt het allemaal best lekker. Banjo, mandoline, viool, contrabas, met af en toe een gastspeler op wasbord en tin whistle zorgen voor de sound, die de band in een persbericht omschrijft als een mix van Ierse en Amerikaanse folk. En al mag de band volgens Herman slechts twee fans rijk zijn bij de naar schatting vierhonderd aanwezigen zit de stemming er goed in. Het bier vloeit rijkelijk. Na een klein uurtje wordt besloten met het lijflied van de band:

Wij zitten rond het kampvuur, en we zuipen ons weer lens.
Door de drank van gisteren hebben we last van onze pens.
Maar we zijn niet kinderachtig en we zuipen stevig door,
zingen en zijn cowboys en zat van oor tot oor."

Nadat Captain Gumbo het feest van De Drie Tieten heeft opgeluisterd en een deel van de meute zich reeds geruime tijd verdringt rond het varken, is het tijd voor de met de introductie van de cd gepaard gaande presentatie van de nieuwe kledinglijn. Deze uit T-shirts, halsdoeken, rugtassen en sjaaltjes bestaande collectie wordt vol overgave getoond en vervolgens in het publiek gegooid door dressmen Hans en Bertus, twee met name in de buikstreek zeer zwaargebouwde heren. Het begeleidend commentaar van Martin leert dat de show de eetlust van vooral de dames onder ons moet opwekken. Want het is tijd voor de maaltijd - zeer volgens de verwachting bruine bonen met spek. Als even later Pater Moeskroen het feest muzikaal voortzet, resteert van het varken slechts het karkas.