Nieuws - 29 januari 2016

'Gentech tegen zikavirus goed idee'

tekst:
Koen Guiking

Een blik gemodificeerde muggen opentrekken om het zikavirus te bestrijden is een goed idee, zei Willem Takken onlangs op Radio 1.

Mug die zikavirus kan overbrengen. Foto: James Gathany

Door heel veel steriele mannetjesmuggen los te laten die concurreren met wilde muggen, zorg je dat er nauwelijks nog nakomelingen komen. Dat is een verantwoorde manier van genetische modificatie inzetten, stelt Takken in het radio-interview, want de afwijking die je inbouwt kan zich niet verder verspreiden. De gemodificeerde muggen sterven namelijk zonder nageslacht.

Minder enthousiast zijn Wageningse onderzoekers over het dusdanig modificeren van muggen dat ze een ziekte niet meer kunnen overbrengen, maar zich nog wel kunnen voortplanten. Die aanpak is op den duur goedkoper, want je hoeft niet telkens opnieuw dure gentechmuggen in de natuur los te laten, maar er zitten veel haken en ogen aan die aanpak, zei Niels Verhulst twee maanden geleden in Resource naar aanleiding van in het lab ontwikkelde antimalariamuggen. Willem Takken noemde een dergelijke modificatie van malariamuggen in 2002 zelfs gevaarlijk.

Lees meer over transgene malariamuggen: