Nieuws - 9 januari 2014

Genomineerde ‘Teacher of the year’ overleden

tekst:
Nicolette Meerstadt

Marthijn Sonneveld, universitair docent Landdynamiek en genomineerde voor Teacher of the Year (Toty), is eind december overleden.

Sonneveld was een populaire docent, want ook in 2011 was hij genomineerd. De Toty-jury stelt dat hij studenten niet als nummer behandelde; hij vond het een voorrecht om jonge mensen op academisch en persoonlijk vlak vooruit te helpen. Bovendien ontwikkelde innovatieve lesmaterialen en –methoden, en was hij sterk in het combineren van theorie en praktijk. Een mooi voorbeeld daarvan is het boek ‘Landschappen van Nederland’, waar Sonneveld mede-auteur van is.

Afgelopen september kreeg Sonneveld rugklachten tijdens veldwerk met studenten. Niet lang daarna bleek dat hij ernstig ziek was. Op 28 december is hij overleden.

Ondanks zijn overlijden is Sonneveld nog steeds in de race om docent van het jaar te worden. Aanstaande dinsdag wordt bekendgemaakt wie de prijs wint. De organisatie meldt dat het overlijden geen invloed heeft op de uitslag van de verkiezing, maar er wordt wel bij stilgestaan. Professor Jakob Wallinga zal spreken en er wordt een minuut stilte gehouden.Foto door Guy Ackermans