Nieuws - 24 november 2011

Genomics-instituut krijgt miljoen voor mobiel DNA-lab

Het Wageningse Centre for Biosystems Genomics (CBSG) heeft 1 miljoen euro ontvangen van het Netherlands Genomics Initiative voor haar mobiele DNA-labs. Ze won de jaarlijkse Valorisatieprijs.

CBSG_DSC9322.jpg
Het CBSG is een publiek-private samenwerking tussen zeven kennisinstellingen en een 15 bedrijven die zich richt op genetische kennis en veredeling van de aardappel en tomaat. Het centrum is in Wageningen gevestigd. Acht jaar geleden richtte CBSG met het voormalige VWO-campus de mobiele DNA-labs op. Wageningse studenten gingen langs middelbare scholen om scholieren via DNA-proefjes vertrouwd te maken met genomics. Vijf jaar geleden werd dit succesvolle concept ook omarmd door vier andere genomics centra van het NGI. Eind dit jaar maakt de honderdduizendste scholier kennis met het mobiele DNA-lab.
De internationale jury die de Valorisatieprijs toekende, vond dit een toonbeeld van ‘maatschappelijke valorisatie': benutting van kennis in de maatschappij. De prijs, 1 miljoen euro, werd op 22 november uitgereikt. ‘Met het geld gaan we samen met onze huidige partners nieuwe DNA-labs ontwikkelen', zegt CBSG-directeur Robert Hall. ‘Volgend jaar stopt het Netherlands Genomics Initiative, maar wij willen doorgaan met de DNA-labs. Zo willen we nu een mobiel sequencing lab ontwikkelen, waarmee scholieren kunnen nagaan waar een stukje DNA vandaan komt.'
Het CBSG heeft onderzoekfinanciering tot eind volgend jaar. Daarna wil dit publiek-private centrum deel gaan uitmaken van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.