Student - 2 oktober 2013

Genieten van 'foute' aardappelen

1

Honderden hongerige studenten aten zondagmiddag afgekeurd voedsel. De lunch werd verstrekt om studenten meer bewust te maken van voedselverspilling.

De belofte van een gratis lunch trok zeker 500 studenten naar Orion, vertelt masterstudent Timo Eckhardt, een van de organisatoren. ‘We hadden Eveline Cooks gevraagd aardappelen, pompoenen, broccoli en spitskool die ongeschikt waren voor verkoop om te toveren tot smakelijke gerechten. Zo wilden we laten zien dat deze producten nog prima te eten zijn.’ En met succes, denkt Timo. ‘Op een gegeven moment stonden er 100, 150 mensen in de rij te wachten tot het buffet open ging. Eveline had een heerlijke curry gemaakt van pompoen en aardappels uit de oven en veel studenten waren verbaasd en verrast dat dit gemaakt was van ingrediënten die normaal gesproken zouden zijn weg gegooid.’

De lunch werd georganiseerd in het kader van de lezing die de Britse visionair Tristram Stuart gisteren hield over het wereldvoedselprobleem. Volgens Stuart kan dit worden opgelost als er minder eten wordt verspild. Docente Ljiljana Rodic-Wiersma en vier enthousiaste studenten hoopten dit idee onder de Wageningse gemeenschap te verspreiden met een gratis lunch, gemaakt van lokale producten die normaal gesproken in de vuilnisbak verdwijnen.

Timo denkt niet dat studenten alleen gelokt zijn door het woord ‘gratis’. ‘Veel studenten vertelden dat ze ook naar de lezing van Stuart zouden gaan. Het klopte ook, want de zaal, waar zeker 250 mensen in kunnen, was gisteren helemaal vol. Er moesten zelfs mensen op de trappen zitten. Maar uiteindelijk kun je alleen maar hopen dat mensen werkelijk geïnteresseerd zijn en hun gedrag aanpassen.’

Ook op hoger niveau heeft de actie wat losgemaakt. De groep heeft inmiddels gepraat met verschillende betrokkenen over hoe de catering op de campus duurzamer kan. Timo: ‘Cormet is al serieus met het onderwerp bezig. We hebben nu de mogelijkheid besproken om het aantal avondmaaltijden te beperken. Studenten zouden al een dag eerder moeten aangeven of ze een maaltijd van Cormet willen, zodat Cormet gerichter kan plannen. Studenten hebben dan misschien niet meer 100 procent vrijheid om op het laatste moment te besluiten op de campus te eten, maar aan het eind van de dag wordt er wel minder weggegooid.’

Re:acties 1

  • Guido

    Kort na de events is een facebook groep tegen voedselverspilling (in Wageningen) ontstaan: https://www.facebook.com/groups/389938334467383/

    Reageer

Re:ageer