Nieuws - 17 april 2008

Generatie NIX

nieuws_2103.jpg
Een fris windje snijdt langs mijn vingers, de scherpe ochtendzon heeft onvoldoende warmte om daar enige invloed op te hebben. Met stijve vingers leg ik een bandenlichter tegen mijn fietsband. Even zoeken hoe dat ook al weer ging, maar een moment later ligt mijn buitenband naast mijn binnenband. Met een halfgevulde felgele wasbak speur ik naar luchtbellen. Alles verloopt volgens schema, het gaat de slappe band niet lukken mijn collegedrift te verstoren.
Terwijl ik bezig ben het gat te dichten met een met stinkende lijm besmeurde sticker, hoor ik een oude vrouw in mijn richting stappen. ‘Nou, ik ga je echt niet helpen hoor’, zegt ze zuinig maar kordaat. Verbaasd antwoord ik dat ik ook geen hulp nodig heb.
Wanneer ik even later op mijn fiets stap kom ik de wandelende vrouw opnieuw tegen. ‘Nou dat had ik niet verwacht’, zegt ze. Opnieuw verbaasd breng ik dit keer geen woord uit. ‘Tja die jongens van tegenwoordig kunnen werkelijk niets meer. Maar mijn complimenten’, zegt ze op even zuinige toon als daarvoor.
Afgewezen. Alsof een meisje in de kroeg al voor ik er ook maar aan dacht om ‘hallo’ te zeggen, vertelt dat ze al een vriendje heeft en ik trouwens toch niet haar type ben. (Gebeurt mij nóóit.)
Dit blauwtje heb ik niet eens alleen gelopen, maar samen met mijn gehele generatie. En als het nu de eerste keer was. Ik bedoel, dat generatie NIX zullen we toch niet zelf bedacht hebben? Ik voel me hopeloos weggezet als een lamlendige aan seks verslaafde generatie die niets doet dan bier zuipen. Dat terwijl ik nog steeds niet in staat ben om zelfstandig met een aansteker een flesje bier te openen.
Hoe moet het toch verder met ons? Zelfs minister Rouvoet heeft volgens mij geen idee meer wat ie met ons aan moet; zo snel mogelijk een nieuwe generatie maken is misschien ook wel de enige oplossing. Ter illustratie: op de site van zijn programmaministerie Jeugd & Gezin levert het zoekwoord ‘jong moeder worden’ vijftien hits op. ‘Studie’ moet het doen met vier hits.
Nee generatiegenoten, we kunnen ons maar het beste snel reproduceren en doen alsof onze generatie nooit bestaan heeft. Hebben we meteen een bewijs dat uit NIX iets kan ontstaan.