Wetenschap - 1 januari 1970

Geneeskrachtige stoffen in melk

Geneeskrachtige stoffen in melk

Geneeskrachtige stoffen in melk

Melk bevat tal van gezondheidsbevorderende componenten en lijkt dus al te voldoen aan de definitie van een functional food, aldus prof. dr ir Gertjan Schaafsma van DMV International-Campina Melkunie, bijzonder hoogleraar aan de Landbouwuniversiteit. Hij sprak 12 januari op het seminar Food en Pharma, Grenzen vervagen. In ieder geval lijkt melk te kunnen fungeren als leverancier van gezonde eiwitjes, die kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen

Uit melkeiwitten blijkt een scala aan biologisch actieve peptiden te ontstaan tijdens de vertering in het maagdarmkanaal en bij fermentatie. De toepassing van deze peptiden als nutraceutical - bioactief ingrediƫnt - in voedingsmiddelen is veelbelovend. Voor het zo ver is echter nog veel onderzoek nodig naar de werkzaamheid van deze peptiden bij de mens

Het lijkt opmerkelijk dat melk een breed scala aan biologische actieve peptiden in zich herbergt met effecten op voedselvertering, weerstand, hart- en bloedvaten en zenuwstelsel; peptiden die de beschikbaarheid van mineralen in de darm vergroten en de groei van lactobacillen in de darm stimuleren. Toch is het niet zo vreemd als het lijkt. De natuur heeft moedermelk voorzien van bioactieve eiwitten om pasgeboren dieren te beschermen en versterken. De nuttige eiwitten zitten opgesloten in grotere eiwitten. Tijdens de vertering komen de korte fragmenten, van drie tot tien aminozuren, vrij in de darm

Moderne scheidingsmethoden maken het mogelijk deze peptidefragmenten uit melk of wei te isoleren of ze te concentreren. Ze zijn toepasbaar in functional foods voor algemene consumptie of voor doelgroepen als zuigelingen, sporters of patiƫnten. Ook toepassing als medicijn is niet uitgesloten

Voor deze toepassingen is nog veel onderzoek naar de werkzaamheid van de stoffen bij de mens nodig. De vraag is in hoeverre biologisch actieve peptiden de hoge eiwitsplitsende activiteit in de darm van volwassenen kunnen weerstaan. Ook is nog onzeker in hoeverre de stoffen de darmwand kunnen passeren om in het lichaam hun werk te doen. Voor de toepassing in een voedingsmiddel moet ook de veiligheid worden bekeken, bijvoorbeeld in het geval van overconsumptie. M.v.d.H

Re:ageer