Wetenschap - 1 januari 1970

Genbacterie opent weg naar nieuwe voedingsmiddelen

Genbacterie opent weg naar nieuwe voedingsmiddelen

Genbacterie opent weg naar nieuwe voedingsmiddelen


Onderzoekers van het WCFS hebben nieuwe bacteriën gemaakt die de
natuurlijke antioxidant glutathion kunnen aanmaken. Ze vermoeden dat ze
daarmee een nieuwe generatie voedingsmiddelen kunnen maken.
,,Glutathion is een stof die het lichaam beschermt en helpt bij het
neutraliseren van schadelijke verbindingen’’, zegt dr Jeroen Hugenholtz van
het Edese onderzoeksinstituut Nizo. ,,Je kunt dus denken aan
gezondheidsproducten die extra glutathion bevatten.’’ In de tweede plaats,
zegt de onderzoeker, kun je die beschermende eigenschappen gebruiken om
niet de gebruiker, maar stoffen in het product te beschermen.
,,Ik speculeer’’, benadrukt Hugenholtz, ,,maar ik denk aan eiwitten of
smaakstoffen die aan bederf onderhevig zijn. Je zou zo producten kunnen
maken die we vanwege het houdbaarheidsprobleem nu nog niet op de markt
zien. Je zou ook producten die we nu al kennen langer vers kunnen houden.’’
Op de korte termijn ziet Hugenholtz die producten nog niet op de markt
komen. ,,Het gaat om gemodificeerde bacteriën. Die mogen in de
voedingsindustrie nog niet worden toegepast.’’
De twee nieuwe bacteriën die de onderzoekers hebben gemaakt maken door een
genetisch ingreep twee enzymen aan die ze normaliter niet hebben:
glutathionsynthase en glutamylcysteïnesynthase. Daardoor maken ze het
beschermende glutathion aan. Het gaat om lactococcen die fabrikanten
gebruiken voor de productie van zuivel.
De publicatie waarin het WCFS zijn nieuwe micro-organismen voorstelt aan
het wetenschappelijk publiek verschijnt binnenkort. In oktober verscheen in
Applied and Environmental Microbiology een ander artikel van de
onderzoeksgroep. Dat toont aan dat de bacteriën actiever worden als ze meer
glutathion bevatten. De onderzoekers keken naar zestien verschillende
bacteriën, die de industrie gebruikt in productieprocessen.
,,Die bacteriën zijn niet versleuteld, en kunnen dus geen glutathion
aanmaken’’, zegt Hugenholtz. ,,Ze nemen de stof uit hun omgeving echter wel
op. Dat is interessant, want door ze in een omgeving te brengen met meer of
minder glutathion kunnen we hun activiteit dus sturen.'' Op dat principe
heeft het WCFS inmiddels patent aangevraagd.
Het WCFS is een samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstituten en
reserachafdelingen van bedrijven. Het is bedoeld om gezamenlijk innovatief
onderzoek voor de voedingsindustrie te doen waarbij de industrie als geheel
is gebaat. |
W.K.

Re:ageer