Nieuws - 5 januari 2011

Gen voor droogtetolerantie is geld waard

De Plant Sciences Group heeft een licentieovereenkomst gesloten met het Franse biotechbedrijf Biogemma. De Fransen gaan een door PSG gepatenteerd gen gebruiken om droogtetolerantie in tarwe te vergroten.

graan-emmerzw-w5.jpg
Vijf jaar geleden identificeerde Wageningen UR Plant Breeding genen die de modelplant Arabidopsis (zandraket) beter bestand maken tegen droogte. Die genenvolgorde is gepatenteerd. ‘We hebben deze genen al in rijstrassen en in aardappel gebruikt, met goede resultaten’, zegt Ton den Nijs van de Plant Sciences Group. Nu volgt dus de toepassing in tarwe.
Er zijn twee mogelijkheden om tarwerassen te ontwikkelen die met minder water toekunnen. De eerste optie is om de gensequentie uit de Arabidopsis in te bouwen in tarwe. ‘We kunnen echter ook zoeken naar homologen: vergelijkbare gensequenties in tarwe’, zegt Den Nijs. ‘Je screent dan verschillende tarwerassen in genenbanken om na te gaan of ze de genenvolgorde voor deze eigenschap bezitten.’
Biogemma is een Frans onderzoeksinstituut, mede opgericht door Limagrain, een van de grootste zaadveredelaars ter wereld. Vanwege de klimaatverandering, de bevolkingsgroei en de toenemende waterschaarste in grote delen van de wereld zoeken die bedrijven naar gewassen die een goede opbrengst geven met weinig water. Naast tarwerassen doet Biogemma onderzoek aan maïs, zonnebloem en koolzaad.