Nieuws - 1 januari 1970

Gemodificeerd virus doodt katoenrups sneller

Insectenpathogenen die worden ingezet tegen de katoenrups zijn effectiever na genetische modificatie. Dat blijkt uit onderzoek van Xiulian Sun.

Het insectenpathogeen H. armigera, een kernpolyedervirus, is in gebruik als biologisch bestrijdingsmiddel en commercieel verkrijgbaar. 'De katoenrups wordt door dit natuurlijke virus aangetast, maar gaat normaal gesproken door met het aanrichten van schade aan gewassen, zij het in mindere mate', zegt de Chinese onderzoeker Sun.
Een genetisch gemodificeerd kernpolyedervirus blijkt de katoenrups sneller te doden en zo betere bescherming aan de gewassen te geven, vergeleken met het wildtype virus. Een toxinegen van de schorpioen Androctonus australis werd ingebouwd in het insectenpathogeen. Sun onderzocht de werking ervan in katoenvelden in China en in het lab.
'Tot nu toe hebben we nog geen aanwijzingen dat genetisch gemodificeerde virussen een bedreiging vormen voor de volksgezondheid of het milieu. Wel heeft het gemodificeerde virus een beperkter vermogen zichzelf in meerdere insectengeneraties te handhaven. De spuitregimes brengen daardoor hogere kosten met zich mee. Ter bestrijding van de katoenrups is het nodig om elke drie dagen te spuiten.'
De katoenrups is een van de meest bedreigende plaaginsecten voor de katoenproductie in China, de grootste katoenproducent van de wereld. / HB

Xiulian Sun promoveert op 2 mei bij persoonlijk hoogleraar virologie prof. Just Vlak.