Organisatie - 5 november 2009

Gemengd spiesje voor de toekomst

Hoe voeden we de wereld in 2050? Een actueel discussiepunt. Half oktober was dit het thema van de Wereldvoedseldag.

29-menu-BdG-0457.jpg
Op 26 oktober vierde de Club van Rome, bekend van de bestseller The Limits to Growth, haar veertigste verjaardag. Op deze datum presenteerde minister Cramer van Milieu een nieuw rapport Growing within limits. Hierin is doorgerekend wat ons huidige consumptiepatroon betekent voor mens en milieu. Vlees eten, en dan vooral rundvlees, komt er slecht vanaf. Een mens- en milieuvriendelijk dieet hoeft volgens het rapport niet vegetarisch te zijn. Een dagelijkse mixed grill van 10 gram rundvlees, 10 gram varkensvlees, 47 gram kip en 23 gram vis zou de benodigde hoeveelheid landbouwgrond al halveren. Die hoeveelheden zijn vast heel erg doordacht maar in de keuken niet zo praktisch. Mijn levensstijl is in ieder geval niet berekend op al te veel wegen en meten in keuken. Ik spaar mijn quotum aan varkensvlees wel op tot ik eens per week een biologische karbonade kan eten. Een oranje keuze in de nieuwe Vleeswijzer (zie p.20)./Arianne van Ballegooij
Karbonades met mosterd en witte wijn
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 4 biologische schouderkarbonades

  • halve pot fijne mosterd

  • half glas witte wijn

  • boter

  • olie

  • zout


Bereiding
Smeer de karbonades dik in met fijne mosterd en laat een half uur intrekken. Schraap de mosterd van de karbonades af; er mag een klein beetje op blijven zitten. Zout de karbonades. Verhit boter en olie in de koekenpan en bak de karbonades op niet te hoog vuur gedurende een minuut of acht. Keer ze af en toe om. Haal de karbonades uit de pan, giet de wijn in de pan, roer het aanbaksel los, doe de mosterd er weer bij en roer. Laat 1 minuut zachtjes koken. Leg het vlees erin terug en serveer.
Lekker met aardappelpuree en gestoofde prei.

Re:ageer