Nieuws - 16 februari 2010

Gelukkige mensen leven langer

Senioren die zich gelukkig voelen leven langer dan minder gelukkige bejaarden. Dat lagere sterftecijfer komt waarschijnlijk doordat gelukkige mensen meer bewegen, minder roken en minder ziek zijn.

geluk.jpg
Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse epidemioloog Marianne Geleijnse en Leidse medische onderzoekers onder duizend Arnhemmers tussen de 65 en 85 jaar. Ze publiceren de resultaten komende maand in het Journal of Happiness Studies.
De onderzoekers vroegen de seniore Arnhemmers gedurende vijftien jaar hoe vaak ze zich gelukkig voelden en of ze vaak lachten. Ook hielden ze het sterftecijfer van de duizend 65-plussers bij. Het sterftecijfer was significant lager bij mensen die aangaven gelukkig te zijn. Maar toen de onderzoekers de cijfers corrigeerden voor de mate van beweging, roken en aanwezigheid van ziekte, was het verband tussen geluk en sterfte niet meer duidelijk. Geluk hangt dus samen met een gezonde leefstijl en vitaliteit op oudere leeftijd en dit alles draagt bij aan een langer leven.