Wetenschap - 1 januari 1970

Geluidslaboratorium Crispy Crunchy, WCFS/A&F, Wageningen

Geluidslaboratorium Crispy Crunchy, WCFS/A&F, Wageningen

Geluidslaboratorium Crispy Crunchy, WCFS/A&F, Wageningen

Hoeveel krokant is een bitterbal? Hoeveel herrie maakt een kakelverse
broodkorst? Dat zijn de vragen die onderzoekers willen beantwoorden in het
project Crispy Crunchy, dat nog maar net van start is gegaan. ,,In deze
kamer meten we het geluid dat modelproducten maken als ze gebroken worden
of afgebeten’’, zegt ing. Wim Lichtendonk van het WCFS, locatie A&F. ,,We
registreren het geluid en proberen uit de opnames producteigenschappen af
te leiden.’’
In het project gaat het om twee groepen producten: gefrituurde snacks en
brood. ,,Beide productgroepen worden minder knapperig als ze minder vers
zijn’’, zegt Lichtendonk. Een probleem is onder meer het vocht in de
producten. ,,De levensmiddelen die we onderzoeken zijn hard en droog van
buiten en zacht en vochtig van binnen’’, zegt Lichtendonk. ,,Als dat vocht
van binnen naar buiten verhuist gaat dat ten koste van de knapperigheid.
Dat verlies van knapperigheid registreren we hier ook. Door die informatie
te koppelen aan moleculaire analyses vinden we hopelijk iets waardoor we
brood en snacks langer knapperig kunnen houden.’’
Om de opnames zo zuiver mogelijk te houden is het geluidslaboratorium
geïsoleerd. ,,Als de deur dicht is, is het hier echt stil, je kunt je eigen
bloed horen stromen’’, zegt Lichtendonk. ,,We hebben zoveel mogelijk
apparaten die geluid produceren buiten het lab geplaatst. Van de pc’s zie
je hier bijvoorbeeld alleen maar de schermen en de borden, maar niet de
kasten. Die staan buiten, zo hebben we geen last van het geluid van de
ventilatortjes.’’ Het Crispy Crunchy-project van WCFS moet over vier jaar
klaar zijn. Alle betrokken aio’s zijn inmiddels met hun werk begonnen. |
W.K., foto G.A.

Re:ageer