Nieuws - 27 september 2010

Geleende pizza en Kraftwerk

Het is een van de oudste tegenstellingen die Nederland rijk is. Aan de ene kant staan de krakers, die geloven dat het onzin is om veel voor woonruimte te betalen als er genoeg beschikbaar is. Aan de andere kant staan de mensen die veel betalen voor het dak boven hun hoofd en kraken als diefstal zien.

Aanstaande vrijdag gaat het kraakverbod in. Tot nu toe werd het kraken zo goed mogelijk gereguleerd. Het ging er eigenlijk best netjes aan toe: krakers bezetten een pand als het meer dan een jaar leeg staat, ze zetten er wat meubels in en bellen dan de politie en brandweer om het pand respectievelijk gekraakt en bewoonbaar te laten verklaren. Nu wordt kraken verboden, maar veel gemeenten, waaronder Wageningen, hebben aangegeven zich terughoudend op te stellen bij handhaving. Dat heeft veel onduidelijkheid tot gevolg en de overheid heeft zichzelf de methoden ontnomen om op een constructieve manier met fenomeen om te gaan. Ook de laatste zeggenschap die de overheid had om iets aan leegstand te doen is weg.
Zoals je meteen ziet in online discussies zijn de tegenstanders talrijk. Het belangrijkste kritiekpunt is het al dan niet kloppende vooroordeel dat krakers alleen gebruiken en niets maken. Omdat ze niet betalen voor hun woonruimte hoeven ze vaak niet te werken om rond te komen. Verder zal de algehele ongewassenheid die blijkbaar bij het fenomeen hoort veel 'nette mensen' tegen de borst stuiten.
De oude glasfabriek op de Dreijen ligt in de buurt van mijn huis en ik besloot met twee huisgenoten uit nieuwsgierigheid er op bezoek te gaan. Het eerste dat opviel was dat er tien honden rondliepen en dat alle bewoners dreadlocks en piercings hadden. Dat was even wennen. Maar onze kersverse bijna-buren waren ontzettend hartelijk. Ze hadden net na sluitingstijd van de supermarkten alle spullen die worden weggegooid opgepikt. Ze boden ons meteen brood en pizza aan. We besloten dat ze gezellig waren (en niet gevaarlijk) en dronken er een paar zelf meegebrachte biertjes met ze. Er was een platenspeler en een grote kist met platen van Kraftwerk en Boudewijn de Groot.
Voorbarig natuurlijk om mijn houding op deze allereerste ontmoeting met krakers te baseren. Ik denk dat de overheid het zichzelf heel moeilijk heeft gemaakt met het verbod, alleen om maar om te laten zien dat ze hard kunnen zijn tegen een bevolkingsgroep die, voor zover ik kan zien, weinig kwaad in de zin heeft.