Nieuws - 19 januari 2016

Gekke bekken

In de categorie rare beesten: Duitse wetenschappers hebben op het eiland Réunion een rondworm ontdekt met vijf verschillende gezichten. Het beestje ontwikkelt voor verschillende soorten eten een ander bakkes. Kun je aan de buitenkant zien wat ie lekker vindt. Handig als je samen uit eten wilt. De Pristionchus borbonicus – zo heet ie – komt voor in vijgen en is verder rondwormig lelijk.

Gaap

Kunnen studenten beter tegen weinig slaap dan andere mensen? De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek gaat het uitzoeken. Op www.nswo.nl vraagt de vereniging studenten mee te doen aan een enquĂȘte en testje die samen drie kwartier duren. Slaapverwekkend lang dus. Als beloning maak je kans op een cadeaubon van 25 euro. Ja, wetenschap mag wat kosten tegenwoordig.

Vrije wil

Vrije wil bestaat toch, beweren Duitse onderzoekers. Proefpersonen kunnen bewegingen, voorspeld door een in hun hersenen meekijkende computer op basis van hersenactiviteit, bewust afbreken nog voordat ze worden ingezet. Een bewijs dat we niet helemaal worden geregeerd door het onderbewuste. Oftewel: je had dit stukje dus bewust ook niet kunnen lezen. Waarvoor het overigens nu te laat is.

Dikmaker

Klanten bestellen meer bij dikke obers, blijkt uit onderzoek van het Food and Brand Lab van Cornell University. Bij obers met overgewicht drinken klanten 17 procent meer alcohol en de kans dat ze een toetje nemen na het hoofdgerecht is vier keer zo groot. Het advies dat de onderzoekers geven: beslis wat je wilt bestellen voordat de ober aan je tafel verschijnt. Of vraag om bediening door een slanke collega.