Nieuws - 27 februari 2013

Geiten helpen tegen armoede, maar alleen met kennis van zaken

Kleinvee inzetten als ontwikkelingshulp voor het eerst zorgvuldig geëvalueerd. Ervaring van boer en dorp blijkt belangrijke succesfactor.

10-geiten-in-stal.jpg
Het loont om geiten op krediet te geven aan arme plattelandsbewoners in Indonesiƫ. Maar dan moeten die bewoners wel ervaring met het houden van vee hebben, concluderen de Indonesische onderzoeker Gede Suparta Budisatria en begeleider Henk Udo.
Na de zware aardbeving op centraal Java in 2006 gaf de Indonesische regering vijf geiten aan gezinnen in het getroffen gebied. Het hulpprogramma diende om de arme plattelandsbewoners een bron van inkomsten te geven. De geiten werden op krediet geleverd, de bewoners moesten ze na enkele jaren afbetalen. Budisatria ging na twee jaar bij 72 boeren na hoe de ervaringen waren met de geiten en of ze de geiten hadden afbetaald. Vier op de zes families waren daar in geslaagd. 'Dat is best succesvol', zegt Henk Udo van de leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen, begeleider van het onderzoek.
Het leveren van geiten op krediet bleek een goede manier van armoedebestrijding, zegt Udo, want de geiten leverden zo'n dertig procent van het minimumloon op voor de families. Families die ervaring hadden met het houden van dieren bleken het meest succesvol. Wanneer een familie geen of minder ervaring had met dieren, ging het een stuk moeilijker. 'Bij hen waren geiten bijvoorbeeld doodgegaan, of ze hadden er een paar verkocht. Terwijl het krediet nog niet was afbetaald.'
Armoedegrens
Het succes van de families hing ook af van de dorpsgemeenschap, constateert Udo. De geiten werden vaak gehouden in een gezamenlijke stal van de boerengroep waarin alle deelnemende families een eigen hok hadden. De groepen met een veehouderij-kenner aan het hoofd en goed overleg presteerden bovengemiddeld bij het aflossen van het krediet, concluderen Budisatria en Udo in het januarinummer van Small Ruminant Research.
De boeren kwamen niet boven de armoedegrens met de geiten, maar de dieren waren wel een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de verbouw van rijst of cassave. 'Om boven de armoedegrens te komen hadden ze wel vijftien geiten moeten hebben, maar daarvoor hebben ze te weinig land, voer en arbeidskracht.'
Kredietverlening in de vorm van geiten is een veel gebruikte manier van armoedebestrijding bij regeringen en ngo's, maar de effecten worden maar zelden goed geƫvalueerd, zegt Udo. 'Zo'n hulporganisatie stelt dan tevreden vast dat er een x aantal geiten zijn gegeven aan arme boeren, maar je moet eigenlijk op huishoudniveau meten of het project tot meer inkomsten leidt.' Budisatria is naast onderzoeker expert voor de Indonesische regering op het gebied van kleine herkauwers en armoedebestrijding.