Nieuws - 10 juni 2010

Geïsoleerd in China

Wie? Noor de Laat
Wat? Onderzoek naar uitlopen tropische boompjes
Waar? Xishuangbanna, China
Waarom? Afstudeerthesis Bos- en natuurbeheer, Wageningen Universiteit

28-Echtewerk0421.jpg
'Voor mijn onderzoek heb ik planteigenschappen zoals schaduwtolerantie gemeten van tropische, jonge boompjes. Die boompjes stonden in de tropische tuin van het onderzoeksinstituut, een prachtige tuin van negenhonderd hectare. Na het meten knipte ik de boompjes af op ongeveer drie centimeter van de grond en keek ik of  ze opnieuw uitliepen. Sommige soorten maken vaker en meer uitlopers aan dan andere. Ik wilde weten of er een relatie was tussen het opnieuw uitlopen van bepaalde soorten en hun planteneigenschappen.
Ik heb in China de Westerse cultuur en het gevoel van vrijheid dat ik in Nederland heb erg gemist, en voelde me bij tijd en wijle erg geïsoleerd. Dat heb ik nooit eerder gehad, terwijl ik toch al veel heb gereisd. Soms waren cultuurverschillen vervelend, soms hilarisch. Toen ik bijvoorbeeld in de kantine op het instituut voor het eerst bij Chinese studenten aan een tafeltje ging zitten, stonden ze meteen op om weg te gaan. Dat was heel raar. Ik dacht dat er wat mis met me was, dat ik stonk ofzo. Na een tijdje ging het beter. Ik was een van de weinige buitenlandse studenten en ze moesten waarschijnlijk even aan mij wennen.
Ik vond het ook lastig dat ze daar nauwelijks Engels spraken. Een meisje waar ik mee samenwerkte had speciaal een vertaalcomputer gekocht om met mij te kunnen communiceren, een peperduur ding. Maar het kraamde alleen maar onzin uit: dan zei hij dat de sprinkhaan verkeerd in de lift zat of zo.
De mensen werken zich wel kapot. Zeven dagen per week van acht uur 's morgens tot elf uur 's avonds is geen uitzondering. Dat werd ook van mij verwacht. Ik heb ze uiteindelijk uitgelegd dat ik toch wel een dagje per week vrij wilde.
Verder wordt in China alles gecontroleerd. Ze hebben geen Facebook en de helft van de zoekresultaten van Google wordt geblokkeerd. Ik werd ook persoonlijk constant in de gaten gehouden. Als ik ergens naar binnen ging moest ik me altijd in- en uitschrijven. Het werd wel heel gek toen de ICT-medewerker op een gegeven moment spyware op mijn computer ging installeren.
Chinezen laten verder veel boeren als teken dat het eten goed smaakt. Dat doe ik nu ook nog wel eens. Ik moet echt opletten dat ik me inhoud als ik met mijn ouders aan tafel zit.'