Student

Geïntrigeerd door religie van duurzaamheid

De zomerperiode is een mooie tijd voor bezinning en observatie. Blogger Geert van Zandbrink deelt zijn ervaringen over de ‘duurzame gedachte’ die steeds meer tekenen van leven geeft, ook op campings en festivals. Iets minder in de lokale supermarkt van zijn geboortedorp...
Geert van Zandbrink

© Sven MenschelHet is een warme zomer, héél warm. De kreet ‘tsja, klimaatverandering, hè’ kwam meerdere keren per dag voorbij in gesprekken over de hitte terwijl Nederland werd geteisterd door temperaturen van veertig graden. Zelfs officieel konden we zeggen dat het nog nooit zo warm is geweest in Nederland. De hoge temperaturen zijn natuurlijk niet direct op te hangen aan het menselijk toedoen. Honderd jaar geleden was het ook al mogelijk dat het kwik tot dergelijke hoogtes steeg, maar tegenwoordig is de kans erop gewoonweg veel groter.

Naarmate de symptomen van klimaatverandering langzaam maar zeker zichtbaar worden, geeft ook de duurzame gedachte op steeds meer plekken een teken van leven. Die duurzame gedachte, die religie van duurzaamheid, waarvan Wageningen een bedevaartsoord is en waartoe steeds meer mensen bekeerd lijken te worden, intrigeert me. Als je erop gaat letten, zie je de verspreiding voortgaan.

Campings grijpen in om watergebruik te beperken en afvalscheiding te stimuleren

Het doet mij deze zomer goed om de symptomen van verspreiding te zien, ook buiten Wageningen. Op de camping in Frankrijk zijn de sanitaire voorzieningen voorzien van informatie over de aanpassingen die gedaan zijn met het oog op duurzaamheid. Behalve welkom tijdverdrijf tijdens sanitaire bezoekjes en een uitdagende les voor mijn vakantie-Frans, zijn deze posters ook inhoudelijk interessant: campings grijpen in om bijvoorbeeld watergebruik te beperken en afvalscheiding te stimuleren.

Ook festivals proberen hun steentje bij te dragen en maken onder meer gebruik van een bekerconcept waarbij er statiegeld zit op bekers en eenmalig gebruik dus wordt vermeden. Dat scheelt een hele hoop plastic afval, én je gaat naar huis met in studentenhuizen zeer welkome bekers van je favoriete festival.

De zomervakantie brengt me daarnaast ook terug in het Brabantse dorp waar ik ben opgegroeid. Na de positieve ervaringen in Frankrijk en op het Hongaarse festival Sziget viel het daar nog flink tegen. In de lokale supermarkt zijn de vleesschappen rijkelijk gevuld met kiloknallers en megadeals, maar ontbreekt een schap met vleesvervangers. De duurzame gedachte verspreidt zich langzaamaan, maar er blijven grote stappen te zetten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.