Nieuws - 5 april 2019

Geert de Snoo nieuwe directeur NIOO

tekst:
Roelof Kleis

Geert de Snoo, voormalige hoogleraar bij WUR, wordt de nieuwe directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hij volgt Louise Vet op, die deze functie twintig jaar lang vervulde.

© Monique Shaw

De Snoo was van 2003 tot 2009 buitengewoon hoogleraar Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Wageningen. Hij studeerde biologie aan de VU Amsterdam en promoveerde in 1995 in Leiden op een studie naar de functie van onbespoten akkerranden. In 2009 trok De Snoo terug naar Leiden waar hij decaan werd van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij was in Leiden  tevens hoogleraar Conservation Biology.

De Snoo begint per 1 november aan zijn nieuwe functie. Dan volgt hij Louise Vet op, die op dat moment precies twintig jaar lang het NIOO leidde. Vet gaat negen maanden later met pensioen. De tussenliggende tijd is volgens haar 'een sabbatcal'. 'Die tijd gebruik ik voor men vele nevenfuncties, projecten en onderzoek, die ook na mijn pensionering gewoon doorgaan. Ik treed erg veel op de in de publieke sector. Die activiteiten hebben vrijwel allemaal te maken met duurzamen ontwikkleing.'

Vet zorgde onder meer voor de verhuizing van het NIOO naar de campus, waar het instituut huist in één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Louise Vet is naast haar functie bij het NIOO aan WUR verbonden als buitengewoon hoogleraar Evolutionaire Ecologie. Dat blijft ze doen.