Organisatie - 16 juni 2015

tekst:
Koen Guiking
2

Als de bestuurders van Wageningen UR de eigen declaratieregels overtreden, zoals blijkt uit onderzoek van RTL nieuws, dan is daar een goede reden voor en is er toestemming voor verkregen door de raad van toezicht, zegt woordvoerder Simon Vink.

RTL nieuws vond enkele hotelovernachtingen van Wageningse bestuurder die duurder waren uitgevallen dan volgens de regels van Wageningen UR is toegestaan. Over een hotelbon van 2441 euro voor vier nachten, waar RTL nieuws over berichtte, zegt woordvoerder Simon Vink: 'Dat was een bon voor twee personen, Martin Kropff en Huub Löffler, die allebei naar een congres in dat hotel in Accra zijn geweest. Normaal kost een overnachting, ontbijt en diner in dat hotel zo'n 200 dollar per persoon per nacht, maar omdat er op dat moment een congres gaande was, had het hotel de prijzen omhoog gegooid.' Vink benadrukt dat er voor de declaratie achteraf toestemming is gegeven door de raad van toezicht, dus dat er geen regels zijn overschreden. Die toestemming wordt altijd achteraf gegeven, vertelt Vink. De regels zo aanpassen dat voortaan vooraf toestemming gevraagd moet worden, zal niet gebeuren. 'Het zijn geen schoolkinderen.'

Declaraties per bestuurder, uit het jaarverslag van 2013. Het jaarverslag van 2014 is nog niet beschikbaar.

Wat ook niet blijkt uit de zeven hotelbonnen waar RTL nieuws over bericht, is welke andere kosten er in de hotels zijn gemaakt. 'Het kan zijn dat er een diner is geweest met een collega-rector of dat Wageningen UR een ontvangst heeft georganiseerd met vertegenwoordigers van andere instellingen. Dat kunnen we op basis van die bonnen niet beoordelen. Toen de declaraties zijn ingediend zijn dat soort details wel toegelicht, vaak mondeling. Ik ben nu aan het uitzoeken of ik die details nog boven water kan halen, want ik wil vandaag een bericht hierover op intranet.'

Voor de maximale hoogte van declaraties bij buitenlandse reizen hanteert Wageningen UR de 'daily subsistance allowance richtlijn' van de VN. Andere universiteiten hebben weer hun eigen richtlijnen. RTL nieuws onderzocht hoe vaak universiteitsbestuurders zich in de jaren 2013 en 2014 niet hielden aan die eigen regels.

Re:acties 2

• A proponent of proportionality

De vraag is niet of deze declaraties vreemd zijn, maar of ze buitensporig zijn. Je kan echt niet stellen dat alles in orde is puur omdat het volgens procedures verlopen is en goedgekeurd door de raad van toezicht. Dit is geen procedurele kwestie maar een principiële. Ik weet er te weinig van om te oordelen, maar het onderbuikgevoel zegt dat wanneer een hotelovernachting voor 2 personen meer kost dan een jaar collegegeld + iedere dag een kop koffie bij de cantine dat we wellicht de prioriteit verkeerd hebben liggen.
    Graag hoor ik ethische argumenten waarom dit hotel en dit congres de goede keuze was. Dit artikel klinkt in de huidige vorm als het verhaal van de bankier die zijn bonus verdedigt omdat die daar recht op heeft.

• ZLG

Die arme Breukink. Zijn collega's vliegen voor tienduizenden euro's de hele wereld over en hij declareert een bedrag van €74,55 voor reiskosten buitenland. Hij mocht één keer met de trein op en neer naar Brussel?