Nieuws - 18 maart 2010

Geen vraag, geen aanbod

Toen ik klein was, snapte ik niet dat mijn oom de bioloog op mijn verjaardag geen toastje tonijn wilde eten omdat bij het vangen van die tonijn hoogstwaarschijnlijk dolfijnen waren gestorven.

0415-29-menu-BdG-6905.jpg
Zonde, vond ik, die dolfijnen waren nu toch al dood, en nog voor niks ook als wij niet lekker zouden genieten van dat heerlijke toastje tonijn. Nu ben ik ouder, een degelijke Wageningen UR-opvoeding rijker, en snap ik dat het niet alleen een kwestie van ideologie is, maar ook van vraag en aanbod. Geen vraag, geen aanbod. Ook toastjes met paling waren op die verjaardag flink in trek, maar helaas is paling tegenwoordig ook een no-go. Vanwege alle problemen rond de glasaal, het mogelijk uitsterven van de tonijn en de beperkte markt voor verse tilapia, zijn viskwekers naarstig op zoek naar een interessant alternatief. De yellowtail kingfish ofwel de geelstaart, is misschien het antwoord op hun gebeden. Duurzaam, op Nederlandse bodem gekweekt, en volgens visexperts erg smakelijk. Totdat deze redder in nood in de schappen van de supermarkt ligt, koop ik een mooi stukje zalm, zelfs geliefd onder niet-visliefhebbers.'/Arianne van Leeuwen
Aziatische zalm
Bereidingstijd: 20 min + 2 uur wachttijd
Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • Flink stuk zalmfilet (ca. 800 gr.)

  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd

  • 2 cm verse gember, fijngesneden

  • 1 bosje verse koriander, blaadjes en steeltjes gescheiden

  • 100 ml zoetje ketjap (ketjap manis)

  • 2 tl honing

  • 1 limoen


Bereiding
Leg de zalmfilet in een ovenschaal en smeer in met de knoflook, verse gember, fijngesneden steeltjes van de koriander en overgiet de zalm met de ketjap. Goed afdekken, het liefst luchtdicht met huishoudfolie. Laat de zalm minimaal 2 uur in de koelkast marineren. Verwijder vervolgens zoveel mogelijk marinade, smeer de bovenkant van de moot in met de honing en zet de zalm ongeveer 10 minuten onder de grill. Bestrooi met fijngesneden korianderblaadjes en besprenkel royaal met limoensap.