Nieuws - 1 januari 1970

Geen verkiezingen studentenraad

Er komen dit jaar geen verkiezingen voor de studentenraad. De fracties konden niet voldoende kandidaten vinden. Ze hebben daarom afgesproken dezelfde zetelverdeling als dit jaar aan te houden en hopen de openstaande plaatsen de komende maanden alsnog te kunnen vullen.

De deadline voor de kandidatenlijsten lag op 19 april. Maar op die dag hadden de drie studentenraadsfracties gezamenlijk maar negen officiële kandidaten voor de twaalf zetels die er te verdelen zijn. Het reglement van de studentenraad schrijft voor dat er in dat geval geen verkiezingen worden uitgeschreven. Normaal gesproken zouden die verkiezingen eind mei plaatsvinden.
De fracties zijn teleurgesteld en zeggen er alles aan te hebben gedaan om voldoende kandidaten te vinden. Met name VeSte heeft het zwaar. De fractie heeft momenteel vijf zetels, maar kon voor volgend jaar slechts drie kandidaten vinden, onder wie geen enkele Nederlandse student. Fractievoorzitter Anne Marie Kortleve: ‘Dat is eigenlijk een vreemde situatie, natuurlijk. VeSte is oorspronkelijk opgericht vanuit de grote studentenverenigingen. Nu blijkt dat zij geen vertegenwoordiging kunnen vinden, moeten we kijken hoe we daarmee om willen gaan. Volgende week hebben we hierover een brainstorm met wat bestuurders. Het is wel heel rigoureus om te zeggen dat we moeten nadenken over opheffen, maar op deze manier kunnen we niet verder.’
Het is niet voor het eerst dat er geen verkiezingen zijn. Vier jaar geleden waren er ook te weinig kandidaten. Toen spraken de fracties af dat ze tot de zomer de tijd kregen om alsnog ieder vier kandidaten te vinden. Nu willen ze de huidige zetelverdeling handhaven. VeSte heeft nog tot 2 juni de tijd om twee extra kandidaten te vinden. De christelijke studentenfractie CSF, die twee zetels heeft, moet nog één kandidaat vinden. De progressieve studentenfractie PSF heeft vijf kandidaten voor evenveel zetels.
De fracties nemen de huidige situatie mee in de discussie over de toekomst van de medezeggenschap binnen Wageningen UR. PSF-fractievoorzitter Sarah Smits: ‘We zijn nu toch aan het kijken naar andere systemen in het kader van de nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek. Misschien moeten we naar een nieuw systeem toe. Een parttime studentenraad zie ik niet zitten, maar minder leden kan een oplossing zijn.’ / JH

Zie ook Geen studentenraadsverkiezingen.