Organisatie - 4 maart 2015

tekst:
Albert Sikkema
2

Het Wageningse college van bestuur heeft geen behoefte om, in navolging van de Universiteit van Amsterdam, het cvb uit te breiden met een student. Dat meldt woordvoerder Simon Vink.

Foto: het college van bestuur op tournee om de strategie te bespreken

Volgens Vink geven ook de studenten in de WUR Council geen signalen af dat ze behoefte hebben aan een studentbestuurder. De afstand tussen bestuur en studentenvertegenwoordigers in Wageningen is klein, verklaart Vink. De rector magnificus overlegt geregeld met studenten van studie- en studentenverenigingen en ook over het onderwijs is er veel contact met studenten. Het college van bestuur hecht grote waarde aan de mening van de Wageningse studenten en is tevreden over de samenwerking, aldus de woordvoerder.

Om die reden ziet het Wageningse bestuur dan ook geen meerwaarde in de  invoering van een student-assessor, aldus Vink. De Tweede Kamer heeft vorig jaar bij de invoering van het leenstelsel gepleit voor de benoeming van student-assessors bij de universiteiten, maar deze functie is niet opgenomen in de wet. De student-assessor schuift aan bij vergaderingen van het college van bestuur en geeft dan adviezen over onderwijs en studentzaken. De universiteit in Groningen heeft sinds drie jaar zo’n studentadviseur aangesteld en de VSNU presenteert dit als ‘komende verandering’ in de medezeggenschap op de universiteiten.

Overigens bepaalt niet de raad van bestuur, maar de raad van toezicht de benoeming van bestuursleden, dus ook die van een student-bestuurder.

Re:acties 2

• p

Hey Dick,
    De NRC heeft een leuk stukje opinie voor je. Hierbij de link, want ik ga er niet van uit dat jij zo'n vieze rechtse kapitalistische krant leest.

• Patrick Jansen

De reacties op het stuk in NRC zijn interessanter dan het stuk zelf.

• Dick

Als er één "universiteit" enige democratische controle zou kunnen gebruiken, dan is dat Wageningen wel.
    En dan niet door coöptatie of ballotage door de RvT.

De WUR is een instelling die zelfs trots is op zijn belangenverstrengeling, bij uitstek beheerst wordt door rendementsdenken, en niet onder Onderwijs, maar onder Economische Zaken valt.

• AnneS

Je maakt nogal een statement, als je dat doet, zorg dan in het vervolg voor feiten en harde bewijzen. Ook dat artikel claimt een heleboel, maar is totaal niet onderbouwd met feiten en goede argumenten. Jammer.

• Arjan

Beste Dick
      Je hebt duidelijk geen kennis van zaken.
      De Wageningen universiteit oorspronkelijk onder het ministerie van Landbouw.
      Wageningen was en is de motor van ons land als het draait om agrarische innovaties.
      Doen Toenmalig minister Kamp de grootste fout van zijn leven maakte door het ministerie van landbouw onder te brengen onder economische zaken is de WUR mee verhuisd.

Dat de WUR niet gefinancierd wordt door het ministerie van onderwijs heeft tal van (grote) voordelen voor zowel de kwaliteit van onderwijs als kennis vergaring van de instituten verbonden aan de WUR.

Wij mogen dankbaar zijn voor het huidige bestuur dat ze niet met de communistische wind mee waaien die op dit moment op de UVA zichtbaar is!
      Een student-lid in het bestuur van de WUR is ongewenst want een onderwijs instelling is en moet geen democratie worden.

gegroet

• GT

De situatie die Wageningen nu heeft is er een die elke universiteit heeft. Kijk naar Eindhoven, zogenaamd het slimste gebied van de wereld, puur vanwege de interactie van universiteit en bedrijven. Onderzoek is gewoon megaduur en worden voornamelijk door bedrijven gefinancierd. Complottheorieën dat hiermee direct belangenverstrengeling mee gepaard gaat, vind ik nogal kort door de bocht.

Paar jaar geleden beschuldigde Greenpeace de WUR er ook van dat uiteindelijk na onderzoek bleek dat melk toch wel goed voor je is, er van kwam omdat FrieslandCampina een paar centen had ingelegd. Het valt allemaal niet te bewijzen natuurlijk, maar Wageningen heeft alsnog een dergelijke integriteit.

Maar goed, met de Wageningse paradox in het achterhoofd (zichzelf klein achten maar toch zo hard mogelijk groeien) is de bereikbaarheid alsnog erg groot.