Student - 6 september 2007

Geen ‘stomme disco’ bij Laarpop

‘Echt vet, de feesten! En je leert alles kennen.’ De eerstejaars zijn enthousiast over de introductiedagen bij Van Hall Larenstein in Velp. Maar liefst 220 nieuwe studenten namen onder de hoede van 40 mentorstudenten deel aan de introductie. Het muziekfestival Laarpop vormt het feestelijke slotakkoord.

Pogoënde bezoekers van Laarpop bij de introductiedagen in Velp.
‘Al die willen te Kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn. Jan, Piet, Joris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden’, schalt over het terrein van Van Hall Larenstein in Velp. Onder het dak van het fietsenhok staat het podium waarop de Arnhemse folkrockband Herman speelt. Zo’n twintig mensen gaan helemaal uit hun dak op de Nederlandstalige muziek en stuiteren rond op de stoeptegels. Tientallen anderen staan toe te kijken, met een biertje in de hand.
‘Erg leuk, vooral de feesten!’, schreeuwt eerstejaars Bos- en natuurbeheer Sjors over de muziek heen. ‘Ik heb al wel een kamer, maar kampeer hier voor de gezelligheid. Om acht uur ’s ochtends opstaan is wel minder. Tijdens de excursie op de Veluwe liep ik met een kater door het bos.’
Eerstejaars Tuin- en landschapsinrichting Eddy heeft vooral moeite met de harde muziek waarmee iedereen wordt gewekt. ‘Maar de koffie en het ontbijt maken alles goed. Wat ik het leukste vond? De sportdag. En het kamperen. Ik slaap bij deze twee mooie dames.’ Hij stelt Mary en Maartje voor. Ze beginnen met dezelfde studie als Eddy. De introductie vinden ze gezellig en de ‘opleidingsgerichte excursie’ de moeite waard. Maar ze vinden het jammer dat iedereen in vaste groepjes met elkaar optrekt.
Het maakt Maartje en Mary niet uit dat er veel jongens studeren bij de hogeschool in Velp. ‘We hebben broers, dus we zijn het gewend. Bovendien zijn we allebei tomboys’, zegt Mary.
Jessie ziet het overvloedige manvolk als een kans. ‘Mooi toch? Meer keuze!’, lacht ze. Alhoewel het gehalte leuke jongens haar tegenvalt. ‘Ik had meer alternatief volk verwacht. Laarpop is wel heel gaaf trouwens. Leuke muziek, mensen en sfeer. Het minst leuk vind ik die jongens van Quercus, en vooral die kutmuziek die ze draaien. Zelf ben ik lid geworden van Arboricultura. Min of meer gedwongen; ik was bezopen.’
Ook Bos- en natuurbeheerders in spé Jelmer, Joris en Tim genieten volop van Laarpop. Jelmer is opgelucht, na ‘al die stomme discomuziek’ die ze de laatste dagen moesten aanhoren. Van Joris en Tim mag er best wat minder gefeest worden tijdens de introductie. Vooral omdat je niet eens eerder weg mocht, als je naar je tent wilde. ‘Kinderachtig!’, luidt hun oordeel eensgezind.
Wat afzijdig van het feestgedruis zit Cletus in de grote hal naar zijn mp3-speler te luisteren. ‘Dit is niet echt mijn muziek’, zegt hij over de snoeiharde klanken van psychobillyband Milwaukee Wildmen. Hij is twee weken geleden van het Caribische eiland Saint Lucia aangekomen om Land- en watermanagement te studeren. Met een groep van 21 internationale studenten volgt hij een apart programma. ‘De introductie is een goede manier om hier wegwijs te worden en het ijs te breken. Maar het zou beter zijn als de internationale en Nederlandse studenten samen aan de activiteiten deelnemen. Nu blijft iedereen nogal op zichzelf. Vorige week deed ik met de introductie in Wageningen mee aan de sportdag. Daar zat ik in een groep met alleen maar Nederlanders. Dan maak je vanzelf contact.’
De Wageningse Killer Bananazz vormen met hun swingende surfmuziek de slotact van de introductie. Wat rest, is tevredenheid. Chris van Vooren, coördinator van de Velpse introductiedagen en docent landmeten en AutoCAD, is enthousiast over het verloop én de samenwerking met de studentenverenigingen. ‘Arboricultura en Quercus hebben hun taken perfect uitgevoerd. Petje af!’
Tips van introductiegangers voor volgend jaar: zorg dat iedereen sneller aan de beurt is met eten en het barbecuevlees beter doorbakken is. Geen harde discomuziek, geen verplichte feesten, en langer uitslapen.