Nieuws - 21 december 2018

Geen snelfietspad naar de campus

tekst:
Roelof Kleis

De snelle fietsroute tussen Ede en Wageningen krijgt geen brede afslag naar de campus. In plaats daarvan worden drie kleinere aftakkingen gemaakt.

Het paadje tussen Droevendaal (links) en het NIOO. © Roelof Kleis

Dat blijkt uit de plannen die gisteravond in het Wageningse gemeentehuis werden gepresenteerd aan aanwonenden en andere betrokkenen. De fietsroute begint bij station Ede-Wageningen en gaat via het centrum van Bennekom, de Grintweg, Hoevestein en de Churchillweg naar het centrum van Wageningen. Een geplande afslag naar de campus zou gebruik maken van het kleine paadje langs Droevendaal.

Donker
Die route komt er wel, maar niet in de vorm zoals aanvankelijk gedacht. Zo’n breed fietspad botst met de aanwezige ecologische verbindingszone. Het bestaande smalle en veelgebruikte paadje wordt hooguit 60 centimeter breder gemaakt. Verlichting langs het pad is vanwege de ecologische functie uitgesloten. Fietsers die niet door het donker durven, kunnen gebruik maken van een nieuw te maken fietspad een paar honderd meter verderop.

Een nieuwe fietsroute voert langs Aeres. © Roelof Kleis
Een nieuwe fietsroute voert langs Aeres. © Roelof Kleis

Dit nieuwe pad voert van de Grintweg achter het NIOO langs Aeres en komt bij Friesland Campina de campus op. De precieze route is overigens nog een punt van discussie. Een derde route vanuit Bennekom naar de campus is die langs de Kierkamperweg. Langs de zuidkant van die weg komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen dat bij de Mansholtlaan aansluit op het vrijliggende fietspad langs de Bornsesteeg.

Spookfietsers
Voor het nieuwe fietspad is WUR bereid grond af te staan van een proefveld ter plekke. Het nieuwe fietspad lost een gevaarlijke situatie op bij het kruispunt van de Kierkamperweg met de Mansholtlaan. Om de Mansholtlaan te kruisen steken fietsers vanuit Bennekom schuin over tegen het verkeer in. Dat scheelt een stoplicht. Automobilisten krijgen daardoor regelmatig met spookfietsers te maken.

De routes naar de campus zijn een klein onderdeel van de hele snelfietsroute. Die route stuit met name op de Grintweg op veel verzet. De Grintweg moet volgens de plannen een fietsstraat worden. De ondernemers, onder aanvoering van tuincentrum De Oude Tol, zien dat niet zitten. Die herinrichting zal overigens nog zeker 4-5 jaar duren. Eerst moet de drukte op de Mansholtlaan worden opgelost.

Voor het ontlasten van de Mansholtlaan is een rondweg om de campus voorzien. De Grintweg is nu te druk met autoverkeer om er een fietsstraat van te kunnen maken. Een deel van dat verkeer moet dan naar de Mansholtlaan. De fietsroutes naar de campus hoeven daar overigens niet op te wachten. Het is de bedoeling om die routes zo snel mogelijk aan te leggen.