Wetenschap - 30 maart 2011

Geen paniek over voedseltekorten in Europa

tekst:
Joris Tielens

Een vulkaanuitbarsting of dierziekte kunnen de Europese landbouw hard treffen, aldus een rapport deze week. Maar er is geen reden voor paniek en de voorgestelde maatregelen daartegen zijn niet nodig, vindt Rudy Rabbinge.

graan.bmp
Een vulkaanuitbarsting, ernstige droogte, dierziekte of een importstop van soja uit Latijns Amerika kunnen de Europese landbouw hard treffen en hebben gevolgen voor de hoeveelheid voedsel dat beschikbaar is in Europa. Afgelopen maandag presenteerde Wouter van der Weijden van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving een alarmerend rapport over de gevolgen voor de voedselzekerheid van dergelijke calamiteiten, die volgens hem onderschat worden. Honger zullen Europeanen niet snel lijden, erkent Van der Weijden, maar Europa is onvoldoende voorbereid en staatsecretaris Bleker zou maatregelen moeten nemen. Hoe reëel is het risico en zijn de aanbevelingen terecht?
 
Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar Wageningen Universiteit:
 
‘Er is geen enkele reden voor zorg en ook niet voor alarmisme, al is het wel goed dat er periodiek dit soort analyses plaatsvinden. Maar de voorgestelde maatregelen zijn niet nodig. Eén daarvan is om meer land braak te laten liggen zodat het in geval van een crisis in gebruik genomen kan worden, wat dan meer voedsel oplevert. Maar de kosten van die maatregel staan in geen verhouding tot het risico dat een dergelijke calamiteit zich ook echt voordoet.
Ook het aanhouden van grotere voorraden soja om de veehouderij te sparen bij een importstop is niet nodig. Het kan geen kwaad om strategische voorraden van voedsel te hebben, maar niet met de illusie dat je daarmee de prijzen kan stabiliseren. En zelf meer eiwithoudende gewassen gaan verbouwen om zo minder afhankelijk te worden van soja-invoer kan alleen als dat lucratief is, en dat is het op dit moment niet. Europa moet niet zelf proberen de eigen eiwitproductie kunstmatig te verhogen met bijvoorbeeld importheffingen op soja, zoals in het rapport wordt voorgesteld. We kunnen voldoende vertrouwen hebben in de markt.’

Re:ageer