Student - 22 maart 2007

Geen leven in het riool

Ze steken een tentharing in een putdeksel, lichten het op en loeren in het gat. Zo trekt zondagochtend 18 maart een groepje jongeren van put naar put in de stille straten van Wageningen. Ze zoeken leven in het riool.

548_nieuws.jpg

Foto: Allart Kooiman

‘Daar, een kiemplantje’, roept Willemijn en grijpt met blote hand in de modderige rand van de put. Ze staat op en bekijkt het goed. Helaas, het sprietje lijkt niet op een varen. Die zouden deze zes studenten van Wageningen Universiteit en de drie jongeren van de lokale Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM) graag vinden.
Bij een inventarisatie in Utrecht ontdekte iemand duizenden plantensoorten in rioolputten, waarvan een deel zeldzaam. Genoeg reden om in Wageningen ook de putdeksels eens te lichten, vond Willemijn, studente Internationaal land- en watermanagement. ‘Het is weer eens wat anders dan vogels of libellen kijken.’
Een kevertje dat wegkruipt valt de studenten ook op. Matthijs, een student Bos- en natuurbeheer met groene legerjas en paardenstaart, zet hem op zijn hand voor nadere inspectie. Het schild van de loopkever is beschadigd. Hij zet hem terug en sluit het deksel weer.
Jasper krijgt steeds zwartere handen van het optillen van de putdeksels. ‘Autowassen is slecht voor het leven in de put’, vertelt deze student Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Dan wijst Matthijs met zijn voet naar bloeiend speenkruid in de berm. Jasper trekt het los en ontdoet het kluitje van aarde. ‘Dit zijn nou de speentjes waar hij zijn naam van krijgt, en die leggen stikstof vast’, vertelt hij aan Willemijn.
Na een rondgang in flatwijk de Nude stappen de JNM-ers op de fiets naar de binnenstad. Maar ook hier: geen plantjes. Dan maar een rondje lopen door de uiterwaarden om vogels te kijken, en daarna warme chocolademelk drinken.