Student - 9 oktober 2008

Geen kroketten, wel goedkoop sporten

Op de middelbare school probeerde ze de kroketten al te verbannen uit de kantine. Het was voor Jorieke Casteleijn, pas afgestudeerd in Gezondheid en maatschappij, dan ook een kleine stap om zitting te nemen in de Nationale DenkTank. Die club creatieve studenten moet dit jaar bedenken hoe we jongeren gezonder kunnen laten leven.

nieuws_2495.jpg
De Stichting Nationale DenkTank brengt elk jaar 21 studenten samen om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen. De lichting van dit jaar kwam vrijdag 3 oktober bijeen in Forum in Wageningen om de eerste analyses te bespreken over de ongezonde leefstijl van tieners. In december presenteren Jorieke de andere denktankers hun plannen.

Welke baanbrekende oplossingen kunnen we verwachten?
‘Dat kan ik nog niet zeggen, aangezien er nog geen uitgewerkte plannen zijn. Maar ik zou mijn aandacht richten op oplossingen die de jongeren zelf als positief ervaren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze voor weinig geld kunnen sporten in plaats van ze op een vervelend dieet te zetten.’

Hoe zijn jullie tot nu toe te werk gegaan?
‘We hebben ons eerst ingelezen en gepraat met mensen vanuit verschillende disciplines zodat we het probleem zien vanuit verschillende invalshoeken. Met behulp van de informatie gaan we nu zoeken naar mplementeerbare oplossingen.

Hoe ben je bij de DenkTank terecht gekomen?
‘Door mijn interesse in het onderwerp en de connectie met mijn studiegebied. Ik heb de stichting moeten overtuigen in verschillende sollicitatiesessies met veel afvallers.’

Waarom kozen ze jou, denk je?
‘Er werd vooral gelet op creativiteit, gedrevenheid en frisse ideeën. Ook motivatie is belangrijk. Ik maakte me als kind al zorgen om de gezondheid van mijn medescholieren. Zo probeerde ik op de middelbare school het kantinepersoneel te overtuigen de broodjes kroket uit het assor­timent te halen. Ik heb mijn persoonlijke eigenschappen kunnen ontwikkelen ­tijdens mijn studententijd. Ik was actief bij AIESEC en studentenvakbond LSVb.’