Wetenschap
Nieuws

Geen koffie, maar ook geen honger

Nederland moet voorbereid zijn wanneer de internationale voedseltoevoer wegvalt, vindt CDA-politicus Sybrand van Haersma Buma. Maar in EU-verband is Nederland volgens het Landbouw Economisch Instituut helemaal niet zo kwetsbaar.
Rob Ramaker

Sybrand van Haersma Buma foto: Dirk Hol

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma stelde vanmorgen in de Volkskrant dat Nederland zelfvoorzienend moet zijn als politieke onrust de buitenlandse voedselaanvoer blokkeert. In geval van nood kunnen de 28 EU-lidstaten zich echter ‘best goed bedruipen’, zegt Petra Berkhout, DLO-onderzoeker bij het Landbouw Economisch Instituut. Voor autarkie, zelfvoorzienendheid, bestaan geen technische obstakels, maar deze discussie is alleen zinvol op EU-niveau.

Wat eten consumenten in een zelfvoorzienend Nederland?‘Je kunt een goed en gevarieerd dieet aanbieden van eigen bodem maar dat lijkt op het voedsel van tweehonderd jaar geleden. Dus geen koffie, thee, chocolade en bananen. En wel veel peulvruchten, seizoensgebonden groenten en noten.’Het is dus wel haalbaar.‘Ja, maar het is bijzonder vreemd om deze discussie op Nederlands niveau te voeren. We hebben een open markt waarop goederen vrij bewegen. Moet je bedrijven dan vragen niet langer spullen uit Frankrijk te halen zodat ons land zelfvoorzienend kan worden? Ik kan me hier alleen op EU-niveau iets bij voorstellen.’Hoe kwetsbaar is de EU wanneer je die als geheel bekijkt?‘Wanneer de voedseltoevoer wegvalt kan de EU zich best goed bedruipen. Alleen de hoeveelheid dierlijke producten zakt terug wanneer de soja-invoer zou wegvallen. Koffie en chocolade hebben we natuurlijk ook niet. Ik ga er hierbij wel vanuit dat energie en gas voorhanden blijven. Energieafhankelijkheid is ook voor de landbouw een probleem. Ik denk dat de energieafhankelijkheid zorgelijker is dan onze afhankelijkheid van voedsel.’Is de huidige handel dan op geen enkele manier een achilleshiel?‘Wanneer je naar de Nederlandse export kijkt, gaat 80 procent naar EU-landen. Dit zijn betrouwbare partners waar we stabiele relaties mee hebben. Ook daarbuiten probeer je dit soort relaties te realiseren, bijvoorbeeld met handelsovereenkomsten via de WTO. Rusland toont zich nu een onbetrouwbare partner. Voor mensen die opletten komt dat niet als een verrassing, hoogstens de grootschaligheid van de boycot. Op zo’n partner ga je niet al je kaarten zetten, dat is Russisch roulette.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.