Nieuws - 1 januari 1970

Geen interesse in Europa na referendum

Het was ook wel wat ironisch: twee dagen nadat Nederland tegen de Europese grondwet stemde, verzorgden de Boerengroep en stichting RUW een debat over Europa en de gevolgen van de uitbreiding voor de Oost-Europese landbouw onder de titel ‘Europe Works’. Europarlementariër Jan Mulder kwam opdraven voor een lege zaal.

‘Dat zijn wij euro-politici gewend’, zei Mulder. Rector Bert Speelman, oud-studiegenoot van Mulder, vouwde zijn voorbereide speech dicht omdat het weinig zin had die voor te dragen zonder toehoorders. Het was de bedoeling dat hij de tentoonstelling over de Europese landbouw zou openen die twee weken het hoofdgebouw siert, en die bestaat uit waslijnen waaraan kleren en doeken hangen waarop informatie gedrukt is. Maar ook van een warm applaus bij een opening kon geen sprake zijn in het muisstille hoofdgebouw.
Speelman zei het jammer te vinden ‘dat er zo weinig mensen geïnteresseerd zijn in deze toch belangrijke zaak.’ Ondanks de lege zaal stak Mulder toch zijn verhaal af tegen het groepje organisatoren van de Boerengroep en RUW. / JT