Nieuws - 1 juli 2004

Geen goedkeuring nieuwe opleidingen

De plannen voor de BSc-opleidingen Gezondheid en maatschappij en Toegepaste communicatiewetenschappen en de MSc-opleiding Communication zullen niet worden goedgekeurd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De BSc Economie en beleid is wel goedgekeurd.

Dat blijkt uit een mededeling die collegevoorzitter dr Aalt Dijkhuizen deed tijdens het overleg met de Gemeenschappelijke Vergadering op 29 juni. De opleidingen zouden op 1 september van start gaan. De universiteit gaat de afgekeurde opleidingsplannen nu waarschijnlijk herzien, en hoopt volgend jaar wel goedkeuring te krijgen. Accreditatie is nodig voor bekostiging door de overheid.
Studenten die zich hebben ingeschreven voor een van de afgekeurde opleidingen krijgen de mogelijkheid zich in te schrijven voor de zogenaamde ‘vrije bachelor’. Als de opleidingen dan volgend jaar alsnog worden goedgekeurd kunnen ze meteen beginnen aan het tweede jaar. De universiteit zal de studenten persoonlijk inlichten over de situatie. Zij kunnen dan kiezen voor de vrije bachelor of een andere opleiding. In totaal gaat het om ongeveer 25 studenten.
De landelijke studentenvakbond LSVb heeft aangekondigd de studenten af te raden te kiezen voor de vrije bachelor. Koen Geven, secretaris van de LSVb: ,,Als de opleidingen zijn afgekeurd dan voldoen ze niet aan de basiskwaliteit. Het is niet de bedoeling dat universiteiten deze programma's dan alsnog via een constructie aanbieden.'' Jasper Harms van de Wageningse studentenvakbond WSO is het met hem eens. ,,Door het aanbieden van programma's die de NVAO onvoldoende acht, verlaagt Wageningen Universiteit haar aanzien.''
De opleiding Economie en beleid is wel goedgekeurd door de NVAO. De nieuwe opleiding moet ook nog groen licht krijgen van het ministerie van LNV. Het ministerie moet controleren of de opleiding iets toevoegt aan het Nederlandse onderwijsaanbod. De opleiding moet verder een aantoonbare bijdrage leveren aan de kennissamenleving. Bestuursvoorzitter Dijkhuizen maakte tijdens de Gemeenschappelijke Vergadering duidelijk dat hij geen moeilijkheden verwacht. De raad van bestuur moet overigens nog een formeel besluit nemen over de afgekeurde opleidingen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week. | G.v.H.