Student - 1 september 2016

'Geen geld voor verenigingen die vernederen'

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
6

Geef studentenverenigingen geen geld meer als ze hun nieuwe leden vernederen tijdens de ontgroening. Dat oppert het personeel in de universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen.

De oproep is een reactie op enkele heftige ontgroeningsfoto’s die de Groningse universiteitskrant UK op zijn website had gezet. Daarop is onder meer een student te zien die met een lange stok tussen zijn tanden tegen de grond wordt gedrukt. Een andere student wordt door ouderejaars ruw in een bord met eten geduwd. 

Offline
De foto’s komen uit almanakken van studentenverenigingen Vindicat en Albertus. Ze zijn door de UK korte tijd offline gehaald wegens 'een verschil van mening over beeldrechten' met de verenigingen. Maar na juridisch advies te hebben ingewonnen, heeft de redactie ze toch weer gepubliceerd.

'Stuitend en mensonterend', noemt voorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie in de universiteitsraad de foto’s. De universiteit zou verenigingen geen bestuursbeurzen meer moeten geven als ze zo met hun nieuwe leden omgaan, meent hij.
De studenten in de universiteitsraad zien dat anders. Studenten kunnen tenslotte zelf kiezen of ze lid worden. Raadslid Nathalie Niehof zegt tegen UK: 'We vinden het ook belangrijk dat de verenigingen hun eigen identiteit behouden, daar willen we niet aan morrelen.'

Overleden
Bijna twintig jaar geleden is in Groningen een student overleden toen hij in een ontgroening een liter jenever dronk. In 2005 raakte iemand in coma die bij een drinkspelletje zes liter water moest drinken. In 2010 is iemand veroordeeld die een dispuutsgenoot in brand stak die een sinterklaaspak droeg.

Re:acties 6

 • de waarheid?

  Opvallend, die reacties hieronder. Ze geven wel aan hoe korpsleden tegen nieuwe studenten aankijken: "pubers", "13 in een dozijn", "als mens niet af"... En dan: "Voor het eerst in hun leven wordt ze de waarheid verteld: je bent niet bijzonder, je hebt jezelf nog volledig te bewijzen."
  Als dat inhoudt dat ze in latere jaren ook zelf nieuwe studenten gaan vernederen, dan hebben ze kennelijk een andere waarheid geleerd dan ik.

  Reageer
  • Corps dikke knor

   Korpsstudenten zijn aan het oefenen voor politie-agent of marinier.

 • Denk na voordat je iets zegt

  Beste Schaamte,

  Ik denk dat ik me het meest schaam voor mensen die zo snel oordelen voordat ze nadenken. Die "spannende" witte shirts die u aanhaalt, daar staan de namen op van de nieuwe eerstejaars. Zodat de rest van de leden kennis met hen kan maken. Wat een domper he? Niets spannends aan dus.

  Dan heeft u het over schreeuwen om de nieuwe eerstejaars naar binnen te krijgen. Dit is natuurlijk vanuit praktisch oogpunt. Heeft u al eens geprobeerd om 200 pubers binnen een bepaalde tijdsspanne een gebouw binnen te krijgen? Ik kan u verzekeren, dit kan niet op fluistertoon.

  Maar wat me nog het meest verbaasd, is dat u uw mening klaar heeft over het uiterlijk en de leefstijl van anderen. Leef en laat leven! Als u met witte sokken en sandalen wilt rondparaderen op de WUR, be my guest. Als u 's avonds voor het slapen gaan een jonge jenever naar binnen werkt, dan hoort u mij daar ook niet over klagen. Ik schaam me ervoor dat u deze instelling heeft, juist in een (over het algemeen) zo tolerante stad als Wageningen.

  Oh, en trouwens, deze nieuwe eerstejaars kwamen net terug van een bezoekje aan de burgemeester. Hij wordt elk jaar verblijdt met enkele liederen van de eerstejaars, en kan hier erg van genieten. In tegenstelling tot sommige, zure WUR-werknemers schijnbaar.

  Ik mag hopen voor u dat uw zoontje binnen nu en achttien jaar zijn IQ én EQ kan opkrikken met behulp van een studentenvereniging. En kunt u studenten niet verdragen (Ironisch wel, voor iemand die op de universiteit werkt)? Dan kunt u nog altijd een blokje om lopen.

  Reageer
 • schaamte

  Gisteren liep ik met mijn zoontje langs Ceres. Buiten stond een grote groep eerstejaars, allemaal met een wit shirt aan. Ze kregen bevelen van een paar ouderejaars in pakken met stropdasje. Ze moesten liedjes zingen (ik kon alleen zuipen en brallen verstaan, en de beste van Wageningen). Vervolgens moesten ze met één voet op de grond stampen en iets met een arm doen dat het midden hield tussen een Hitlergroet en een zegegebaar. Om hen heen hingen de ouderejaars nonchalant rond met hun pakje en dasje, sigaret in de mondhoek en een grote pul bier in de hand (dat laatste zag ik daar overigens al om 8 uur 's ochtends). De eerstejaars kregen vervolgens het bevel om in kolonne weer naar binnen te gaan. En als makke schapen deden ze precies wat hen schreeuwend bevolen werd. Mij zoontje vroeg waarom die mensen straf kregen. Er zijn momenten dat ik me schaam dat ik op de universiteit werk....

  Reageer
  • Niet zo janken met je zoontje

   Wauw, wat heb je er weinig van begrepen zeg. Wat is er schaamtelijk aan het zingen van liederen en netjes gekleed gaan? Hitlergroet brengen zal nooit gebeuren, dat begrijp je zelf natuurlijk ook wel.

   Maar schaam je niet, schoonmaker zijn is een nobele professie.

  • Piet is er Niet

   Besef ten eerste dat al die aankomend eerstejaars wilsbekwaam zijn en op ieder moment ermee kunnen kappen! De enige sanctie is dat ze er dan niet bijhoren. Dat doen ze niet, ze blijven omdat ze zich verbonden voelen met elkaar, daar is deze hele poppenkast voor bedoeld. En het werkt; vanaf je 18e tot voorbij je 81ste, die band blijft.
   We behandelen alle speciale sneeuwvlokjes zoals ze zijn: 13 in een dozijn en als mens nog lang niet af. Voor het eerst in hun leven wordt ze de waarheid verteld: je bent niet bijzonder, je hebt jezelf nog volledig te bewijzen. De wereld is niet lief, daar kun je maar beter klaar voor zijn. Nederigheid - hetgeen vernedering teweeg brengt - is een emotie die vaker gevoeld mag worden.
   Weet je waar ik me voor schaam? Dat er binnen de WUR nog zoveel mensen zijn die op zondag in de kerk hun onzichtbare vriendjes gaan toezingen. Waar de praatmeneer vanachter zijn kansel doodleuk vertelt dat de mensen zondig zijn zelfs als ze niets verkeerd doen, dat seks maar vies is en dat de baas van het universum een zoon kreeg die dood moest om de mensen te redden van de regeltjes die de baas van het universum zelf heeft verzonnen. En dat, als ze stoppen met dit sprookje geloven, ze naar de hel gaan. Dit vertelt deze meneer niet alleen aan wilsbekwame meerderjarigen, maar ook aan kinderen zo klein als je zoontje. Dat is pas een vernedering.

  • Coen

   Ik proef enige frustratie ten opzichte van een beschaaft deel van de universiteit welke zondags ter kerk gaat. Dat je het onzin vindt: prima. Maar er zijn wel meer kindertjes die dingen moeten hoor. Met papa mee naar Ajax (naar Feyenoord is nog erger). Met mama mee naar een concert van Adele. Ga zo maar door. Als je 18 bent kun je kiezen of je er mee door gaat, of niet. Basta.

 • Geldverspilling

  Studentenverenigingen zouden überhaupt geen geld moeten krijgen.

  Reageer
 • macht

  Wie zelf ooit het slachtoffer is geweest van zinloze machtswellust (en dat zijn ontgroeningen), zal later ook zelf eerder geneigd zijn tot machtswellust. De vele bestuurders die ooit lid zijn geweest van studentenclubs bewijzen dat.

  Reageer
  • GT

   Spijt dat je zelf nooit de ontgroening hebt doorgezet?

  • macht

   Nee, GT, ik heb geen spijt. Ik ben zelfs nooit lid geweest van een studentenclub. Ik heb helemaal zelf mijn weg en vrienden gevonden in Wageningen. Zonder vernederende spelletjes te hoeven doen.

  • GT

   lekker generaliserend dan wel. Je weet helemaal niet of die 'studentenclubs' in Wageningen hun aspiranten ook vernederen. Een mening vormen over iets waar je 0 verstand van hebt.

  • Piet is er Niet

   Zinloze machtswellust? Hoe kom je erbij! Ontgroening is niet zinloos, het is een initiatierite; iets dat zo oud is als de mensheid. Het dient twee heldere doelen: verbinding kweken met elkaar en met het grotere geheeld. De ontgroeners weten precies hoe ver ze gaan; hebben het ooit zelf meegemaakt. Iedereen die hier aan meedoet, doet dit uit vrije wil.

   De meeste machtswellust komt voor bij lieden die anderen hun ideologie tegen hun zin willen opleggen. Radicale religies hebben hier een handje van, maar ook angstzaaiende populistische politici rechts danwel links. Welke "bestuurders die ooit lid zijn geweest van studentenclubs" heb je het over? Noem er drie! Seculiere studentenverenigingen brengen over het algemeen liberale en vrijzinnige politici voort. Bovendien staan er tegenover Leden die toch machtswellustige trekjes gaan vertonen tien anderen die hierover genadeloos het debat aan durven gaan. Tijdens de ontgroening heb je geleerd wat onderdrukking is, daarna vecht je voor je vrijheid, en dat van anderen. Ontgroenen doe je om de volgende generatie letterlijk een les te leren.

   En heel knap hoor, zelf je vriendjes en vriendinnetjes vinden, maar 9 van de 10 keer zijn dat ook toevallige studiegenoten, toevallige sportclubgenoten of toevallige bewoners van dezelfde knorrenpaal waar je je dagen mee slijt. Zelf vinden bestaat niet. Je vist altijd uit een beperkte vijver. En hoe vaak zie je ze nog? En wat voor herinneringen heb je dan om op te halen? Prima, als je er gelukkig mee bent, maar zeur niet over onze vrije keuzes!

  • Marlies

   @Piet is er niet:

   'De ontgroeners weten precies hoe ver ze gaan; hebben het ooit zelf meegemaakt.'

   Zonder per sé te willen zeggen dat ontgroenen slecht is: dit kan in mijn ogen nooit kloppen. Elk mens reageert namelijk anders op dezelfde dingen, vanuit een andere identiteit en eerdere ervaringen.

 • Gordon Freeman

  "Ontgroeningen zijn niet onschuldig. Ze brengen de corrupte bestuurders van morgen voort."
  aldus Malou van Hintum

  http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407/item173511314

  Reageer
  • lid

   Hahaha, de aloude drogreden van eenieder die niet lid is. De jaloezie spat er vanaf


Re:ageer