Wetenschap - 22 mei 2013
Geen extra ESBL bij omwonenden intensieve veehouderij
1Bewoners in gebieden met veel kippenbedrijven lopen geen groter risico om de voor antibiotica resistente ESBL-bacteriën onder de leden te krijgen. Dat valt op te maken uit onderzoek van promovendus Patricia Huijbers.

Daarmee blijft de rol van productiedieren in de verspreiding van de resistente ESBL-bacterie een raadsel. De ESBL-bacteriën komen voor op 100 procent van de kippenbedrijven, 40 procent van de varkensbedrijven en de helft van de kalverbedrijven, stelden het CVI en de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde vorig jaar. Maar er is geen direct verband tussen de resistente bacteriën bij mensen en dieren. Wel draagt een derde deel van de pluimveehouders ESBL's bij zich, en zijn bij deze veehouders dezelfde ESBL-genen gevonden als bij de kippen op hun bedrijf.
Ook zijn de ESBL-genen in kippen bij patiënten in het ziekenhuis gevonden, maar het is onduidelijk hoe de overdracht tussen dieren en mensen verloopt en in welke mate dit voorkomt, zegt Huijbers. Mogelijk speelt contact met huisdieren een rol bij de verspreidingsroutes van ESBL's, concludeert ze in haar artikel in Clinical Microbiology and Infection. Ze doet promotieonderzoek bij de leerstoelgroep Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie en het RIVM.
dick
Merkwaardig dat de besmetting in gebieden met veel pluimveehouderijen niet hoger zou zijn als 30% van de kippenhouders besmet is.
ReageerEn uiteraard speelt de voor 100% met ESBL besmette plofkip geen enkele rol in de verspreiding onder de mens. Dat klinkt uw eigen plofkippromotor Dijkhuizen ongetwijfeld aangenaam in de oren.
Maar hoe blind kunt u zijn? Wel eens gewoon naar Nieuwsuur gekeken, of Kluytmans gebeld, mevrouw Huijbers?
http://nieuwsuur.nl/video/243488-plofkip-100-procent-besmet.html