Student - 29 april 2010

Geen eigen meubels bij de monopolist

Buitenlandse studenten klagen steen en been over Idealis. Hoge huren, verplicht gemeubileerde kamers en flatkroeg Borney’s is dicht. Maar uit Idealis’ eigen enquêtes blijkt dat ook buitenlandse studenten vooral tevreden zijn.

Studentenkamer van een buitenlandse student op de Bornsesteeg
De afgelopen maanden zijn twee websites verschenen die protesteren tegen het beleid van huisvester Idealis.
De protesten gaan over discriminatie, en de ergernis komt voornamelijk uit de Bornsesteeg. Die flat wordt bijna alleen door buitenlandse studenten bewoond. De protesten staan in schril contrast met de uitkomsten van twee onderzoeken van Idealis zelf naar de tevredenheid en woonwensen van buitenlandse studenten. De Bornsesteeg wordt weliswaar het minst positief beoordeeld van alle Idealis-complexen, maar scoort toch nog een 6,5.
Op de website Wageningenstudents.com is een campagne gestart tegen discriminatie in Wageningen. De bijbehorende Facebook-pagina heeft 155 leden, zowel voor- als tegenstanders van de campagne. De initiatiefnemers vinden het onterecht dat studenten op basis van afkomst in gemeubileerde kamers worden gestopt. Ook worden volgens de site buitenlandse studenten geweerd uit andere complexen.
De meer genuanceerde site againstIdealis.piczo.com is niet meer dan een poll waar 31 keer gestemd is. De hoge huurprijs en het meubilair worden door die stemmers als negatief ervaren.
Onlogisch
'Toen ik hier aankwam, was het fijn om al meubels te hebben. Dat was een hele zorg minder', vertelt Denica Bozhinova, PhD-er bij Meteorologie en luchtkwaliteit. 'Maar op de lange termijn is het ongemakkelijk; ik wil mijn eigen meubels. Na twee maanden ben ik naar Idealis gegaan om een andere kamer te vragen, maar ik mocht geen ongemeubileerde kamer. Dat is zo onlogisch. Als ik de kamers van Nederlandse studenten zie, dan zijn die leuk ingericht met hun eigen spullen.'
Bozhinova wil graag verhuizen, maar ze ziet weinig mogelijkheden. 'Ik heb me ingeschreven voor een aio-woning, maar er zijn duizend aio's en honderd aio-woningen. De wachtlijst is belachelijk lang. Nu ben ik op de vrije markt aan het kijken.'
Wat Bozhinova vooral steekt, is dat ze moet betalen voor meubels die ze niet wil. 'Ik heb nu een jaar lang dertig euro per maand betaald. Dat geld had ik liever uitgegeven aan eigen tweedehands meubels die beter bij mij passen. Daardoor zou ik me veel meer thuisvoelen.'
De irritatie over de meubels is bij Idealis bekend. Maar uit de recente eigen peiling blijkt juist dat 45 procent van de buitenlandse studenten juist wel meubilering wil en nog eens 38 procent zelfs een volledige inventaris. Het probleem van de verplichte meubilering speelt dus bij 17 procent van de buitenlandse studenten. Leila Mulder, woordvoerder van Idealis: 'We kijken naar mogelijkheden om in te spelen op de behoeften van studenten, maar we willen uiteraard niet dat dit betekent dat de huurprijzen omhoog moeten.' Mulder wil geen concrete uitspraken doen over die mogelijkheden, om geen valse verwachtingen te scheppen.
Borney's
Naast het ongenoegen over verplicht gemeubileerde kamers, ageert Wageningenstudents.com ook tegen de sluiting van flatkroeg Borney's onderin de Bornsesteeg. De bar is sinds augustus dicht hoewel er een volledig bestuur klaarstaat. De andere sterflats hebben wel een eigen kroeg. Op dit punt is en blijft Idealis onverbiddelijk. Mulder: 'Het is te vaak misgegaan in het verleden. De papieren waren niet in orde, er waren veel klachten over overlast en de communicatie met het bestuur verliep uiterst moeizaam.' Een bar wordt het dus zeker niet meer, maar Idealis wil samen met de bewoners een ontmoetingsruimte creëren. Wanneer dat gaat gebeuren,is nog niet bekend. Ook in dit kader is de uitkomst uit de leefbaarheidsenquête opvallend. Op de vraag hoe belangrijk de gezamenlijke ontmoetingsruimte is, scoort Borney's maar een 6,6.
Er zijn ook studenten die zich ergeren aan het geklaag. Maxim Amosov is tweedejaars Master Urban Environmental Management uit Siberië. Hij windt zich op over de campagne van Wageningenstudents.com. 'Wat een onzin, er is helemaal geen discriminatie in Wageningen. In Rwanda en Rusland, daar is discriminatie, en om die reden vallen er een paar doden per jaar.'
Amosov ziet de machtspositie van Idealis wel als een probleem. 'Huizenprijzen in Wageningen zijn hartstikke laag vergeleken met Delft en Amsterdam, maar toch zou het hier wel goedkoper kunnen. Idealis heeft een monopolie, waardoor een kamertekort en hoge prijzen ontstaan. Maar als je Idealis vervelend vindt kun je ook gaan kraken, dat mag nog steeds. Huizen genoeg in en rond Wageningen.'
Amosov ergert zich aan de houding van sommige studenten. 'Hier is alles prima  geregeld zodat je goed kunt studeren. Er zijn een heleboel studenten die geen kamer hebben. Maar dan regelt de universiteit een bungalow voor tien euro per dag, en betaalt zelf de overige veertig euro. Wageningen ontvangt je met open armen. Om meer vragen is arrogant. Geef Wageningen niet de schuld, maar begin bij jezelf.'
Gemeubileerde kamers
Wageningen Universiteit reserveert bij Idealis 1200 kamers speciaal voor buitenlandse studenten, waarvan de helft in de Bornsesteeg. In die 1200 kamers staat een bureau met stoel, een kledingkast, een bed met matras, er hangen gordijnen en er ligt vloerbedekking. Dit kost 29 euro per maand extra huur. Bij aankomst koopt de student voor 27 euro een kussen, dekbed en beddengoed.
Wie  eenmaal een gemeubileerde kamer heeft, zit eraan vast. De enige manier om naar een kale Idealis-kamer te verhuizen, is door coöptatie: bewoners van een afdeling kiezen zelf een medebewoner.