Student - 24 april 2017

tekst:
Linda van der Nat
5

Wageningse studenten die een fulltime bestuursjaar doen, moeten gewoon collegegeld betalen. Dit heeft de raad van bestuur (RvB) afgelopen vrijdag besloten. Volgens de RvB is de huidige financiële compensatie afdoende. Studentenraadspartij VeSte is teleurgesteld.

Foto: Shutterstock

Een jaar geleden diende de Student Council op initiatief van Veste een voorstel in bij de raad van bestuur om collegegeldvrij besturen in te voeren. Het voorstel hield in dat studenten die een voltijds bestuursjaar doen ingeschreven kunnen blijven staan als student zonder collegegeld te betalen. Volgens Veste is het niet eerlijk dat studenten collegegeld betalen terwijl ze geen onderwijs volgen of gebruik maken van de faciliteiten. Sinds begin dit jaar staat in de wet dat universiteiten het collegegeld van fulltime bestuursleden mogen kwijtschelden.

Voldoende
De raad van bestuur vindt het echter niet nodig om dat op WUR in te voeren. Volgens rector magnificus Arthur Mol is de FOS-regeling, de huidige compensatie, voldoende. Middels deze regeling krijgen studentbestuurders een financiële vergoeding voor de vertraging die ze oplopen: 320 euro per maand voor besturende studenten en het dubbele voor internationale studenten. 'Met het FOS-systeem worden de bestuursstudenten ruim gefinancierd, voor meer dan een half miljoen euro per jaar. Collegegeldvrij besturen brengt aanzienlijke transactiekosten met zich mee en is bovendien niet mogelijk voor internationale studenten.'

VeSte betreurt de beslissing van de RvB. ‘We horen vaak dat mensen een bestuursjaar niet overwegen vanwege financiële redenen’, zegt VeSte-raadslid Daphne de Bruin. ‘Vooral nu het sociale leenstelsel is ingevoerd voelen studenten een grotere financiële druk dan een paar jaar geleden. Als de RvB ervoor had gekozen om collegegeldvrij besturen mogelijk te maken, zou een bestuursjaar veel aantrekkelijker zijn voor studenten.’

Bij andere universiteiten wordt momenteel geëxperimenteerd met 'flexstuderen', waarbij studenten betalen per studiepunt. VeSte vindt het spijtig dat WUR ervoor heeft gekozen niet mee te doen met deze pilot. De raad van bestuur wacht echter met interesse de pilots af die elders worden uitgevoerd, aldus Mol. 'We vinden het een interessante ontwikkeling, maar door de herpositionering, het verlengde dagrooster, de internationale bachelors en de onderwijsvernieuwing zijn de ondersteunende diensten momenteel al zwaar belast. We zien daarom geen mogelijkheid om nu aan deze nieuwe pilot mee te doen.'

Re:acties 5

• Duidelijk

VeSte en studentenraad is niet hetzelfde. VeSte is alleen een partij in die studentenraad, net als CSF en S&I :)

• fret

Het doen van een bestuursjaar is een KEUZE (die volgens veel studenten positief bij kan dragen aan de persoonlijke ontwikkeling). Andere studenten maken de KEUZE om hun afstudeervak, of stage, te volgen in het buitenland (ook vaak gemotiveerd vanuit deze persoonlijke ontwikkeling).

Het is dus het pakkie-an van de individuele student dat deze keuzes een extra financiële investering kunnen vragen. Laat VeSte zich alsjeblieft concentreren op bredere studenten belangen dan op de keuzes van individuele studenten. Anders heeft VeSte nog aardig wat werk te verrichten als ook alle buitenlandgangers eisen dat de universiteit hun financieel tegenmoet komt voor hun extra uitgave aan visa, vliegtickets, medicijnen en kosten voor transport en veldwerk.

• GT

Je weet waar VeSte voor staat? Voor de Verenigde Studenten. Het is ooit opgericht om de belangen te dienen van de actieve student. Niet heel gek dus dat ze zich hiermee bezig houden.

• Onwetend

Blijkbaar weet jij niet dat er gewoon beurzen zijn om naar het buitenland te vertrekken, inclusief kosten die voor de reis gemaakt worden? Deze studenten worden dus wel vergoed ( ookal komt dit geld uit Europa )

• Henk

HAHAHAHAHA!

Hier heeft VeSte het afgelopen jaar alles op gezet, en nu faalt het. Heerlijk! Compleet verkeerde focus hebben die lui! XD

Geen idee waarom heel de universiteit op die visieloze gasten blijft stemmen..

• Sarcast

Helemaal waar, VeSte doet namelijk helemaal niets aan onderwijs door:
      - in opleidingscommissies plaats te nemen
      - de kwaliteit van sociale wetenschappen te verbeteren door zich in te zetten voor extra contacturen
      - ACT toegankelijker te maken
      - het nieuwe voorgelegde verlengde rooster tot in de puntjes te onderzoeken

Verder houden ze zich totaal niet bezig met het verbeteren van de studentfaciliteiten (extra sporthal, verbeterde catering) en huisvesting en maken ze zich niet hard voor extra financiering voor technische opleidingen samen met de andere vier technische universiteiten.

#kijkeensverderdanjeneuslangis

• GT

#Spijkeropdekop

• Bestuurderstudent

De universiteit is echt gierig zeg. Ze kunnen niet eens een tussenoplossing vinden. Ze willen alleen maar groeien en nergens rekening houden met de kwaliteit van het studeren. Zo veel mensen zetten zich in met een bestuursjaar en krijgen soms ook minder Fos dan dat ze met hun functie doen.

• Compleet los vd student

Ja want 12x320 min die 2000 collegegeld hou je 1640 euro over om van te leven. Die 130 euro per maand die je over hebt moet inderdaad voldoende zijn om je huur, eten en andere kosten van te betalen. Naast zo'n jaar werken kan ook al niet omdat die functies meer dan full Time zijn. De heren Mol en Vink die samen meer dan dat half miljoen per jaar kosten zijn te schraal om pak hem beet 50x2000 per jaar extra te vergoeden? Ik zeg bij beide 50.000 aan bonussen eraf halen en terug aan de student geven. Ze zullen er zelf in ieder geval weinig van voelen.