Nieuws - 3 maart 2017

‘Geen citatie-kartel in de bodemkunde’

tekst:
Albert Sikkema

Er is geen sprake van een ‘citatie-kartel’ onder Europese bodemonderzoekers, meldt de European Geosciences Union (EGU). Die heeft onderzocht of een groep van acht editors van bodemtijdschriften zijn positie misbruikte om een hogere citatiescore te krijgen.

De EGU heeft de correspondentie onderzocht tussen de editors en bodemonderzoekers die in de tijdschriften SOIL, Solid Earth en Geoderma publiceerden. Alleen de Spaanse hoogleraar Artemi Cerda blijkt zijn citatiescore te hebben gemanipuleerd door van wetenschappers te verlangen om naar artikelen van hemzelf te verwijzen. In de afgelopen tien jaar leidde dat tot honderd ongerechtvaardigde referenties in twaalf artikelen in Geoderma, meldt uitgever Elsevier. Geoderma vond echter geen aanwijzigingen voor het systematisch verhogen van de citatiescore van een groep editors. Ook vond ze geen aanwijzigingen voor het bestaan van een ‘citatie-kartel’, waarin editors en onderzoekers voortdurend naar elkaars artikelen verwijzen.

Onschuldig
EGU en Geoderma ontkennen daarmee de anonieme beschuldigingen dat een groep van vijf tot acht editors van bodemkunde-tijdschriften een ‘citatiekartel’ zouden vormen. Tot dat kartel zou ook een Wageningse bodemonderzoeker behoren. De bodemkundige vereniging stelt nu echter dat één persoon op ongeoorloofde wijze zijn citatiescore heeft opgepoetst en dat de andere redacteuren, waaronder de Wageningse, onschuldig zijn.

De zaak wordt ook onderzocht door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de WUR. Wanneer die haar onderzoek afrondt, is nog niet bekend.

Lees ook: