Nieuws - 30 maart 2015

Geen bemiddelingskosten voor huur kamer

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Bemiddelingsbureaus mogen hun kosten voor kamerverhuur niet langer op studenten afwentelen, zo heeft de ministerraad besloten. Ze mogen alleen de huisbaas een rekening sturen.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Blok (Wonen). Het werd bijna een jaar geleden al aangekondigd.

In Wageningen zijn bemiddelingsbureaus niet zo actief, maar in andere studentensteden is het soms zo moeilijk om een studentenkamer te vinden dat woningzoekers aankloppen bij een bureau dat soms wel twee maanden huur rekent als via hen een kamer wordt gehuurd. Niet alleen studenten betalen die bemiddelingskosten voor het vinden van een nieuwe kamer, ook de verhuurder moet in de buidel tasten. Als de huurder niet een deel van de kosten betaalt, zullen de bureaus de verhuurder hogere bemiddelskosten moeten rekenen. Die kosten zouden zo hoog zijn dat verhuurders zelf hun kamers gaan aanbieden waardoor het huuraanbod totaal onoverzichtelijk wordt, zo was altijd het argument. Maar het kabinet meent dat die redenering achterhaald is nu verhuurders hun kamers eenvoudig via het internet aanbieden en kamerzoekers die woonruimte makkelijk weten te vinden.

De nieuwe wet gaat nu naar de Raad van State, die erover adviseert. Daarna buigt de Tweede Kamer zich erover.