Organisatie - 27 maart 2017

Geen avondcolleges maar schemercolleges

tekst:
Linda van der Nat
10

WUR ziet af van colleges tot in de late avonduren. In plaats daarvan wil de raad van bestuur (RvB) een aangepast rooster invoeren: eerder beginnen, kortere colleges en tot zeven uur 's avonds. Dat blijkt uit een brief van de RvB aan de Student Council en Student Staff Council.

Foto: Bart de Gouw

Het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van WUR komt nadat begin deze maand een evaluatierapport verscheen. Belangrijkste conclusie: het merendeel van de studenten en docenten is negatief over de avondcolleges.

Studenten en docenten gaven aan dat ze extra stress ervaren door de colleges in de avonduren. Ook belemmerden de aangepaste tijden hen om andere activiteiten te doen. Studenten konden niet sporten, studeren en ontspannen. Docenten kwamen in de knel met teamsporten, hun gezin en vaste afspraken.

Naast het gebrek aan draagkracht leveren avondcolleges volgens de RvB niet genoeg op om het tekort aan onderwijsruimtes op te vangen. Daarom pleit ze voor een aangepast dagrooster, wat inhoudt dat de lessen 's ochtends om 8.20 beginnen in plaats van 8.30, dat colleges ingekort worden van 45 naar 40 minuten en dat de laatste colleges tot 19.00 duren (behalve op vrijdag). Dat levert zowel 's ochtends als 's middags 2 extra lesuren op, wat het capaciteitsprobleem voor een groot deel opvangt.

De raad van bestuur laat een werkgroep onderzoek doen naar een flexibel onderwijsgebouw, met name voor practica. Op de korte termijn maakt de RvB onderwijsruimtes beschikbaar op de Dreijen en mogelijk ook in Atlas.

Het voorstel van de raad van bestuur ligt nu bij de studentenraad en de SSC (Student Staff Council). Beiden hebben instemmingsrecht op het onderwerp.

Re:acties 10

 • Bram

  Ik meende ook nog gelezen te hebben, dat studenten overdag heel vaak lege leslokalen op diverse lokaties zien, die dus ook voor colleges ingeroosterd hadden kunnen worden. Dus beschikbare ruimtes efficiënter inplannen lijkt mij ook een zinvol aanvullend alternatief

  Reageer
 • student-assistent

  En hoe zorgen we ervoor dat practica in de pas blijven lopen? Alles leeghalen van de ochtendploeg zodat het andere vak 's middags alles kan opbouwen (op tijd!) in een zeer verkorte lunchpauze lijkt vrijwel onmogelijk. Schaffen we alle practica dan maar direct af, juist zo'n punt waar studenten op af komen naar Wageningen?

  Reageer
 • Student

  Ook mensen die 's avonds werken hebben hier last van. Zelf begin ik op verschillende dagen rond 19:00, daar komt nog een uur reis- en voorbereidingstijd bij op. Als het studeren zo veel duurder wordt, mag er wel om gedacht worden dat er studenten zijn die gebaat zijn bij normalere tijden - om zo wat bij te kunnen verdienen. Wat maakt men het met elkaar toch moeilijk zo.

  Reageer
 • Thelegend27


  Arthur Mol en Snoop Dogg

  https://gmo27.tumblr.com/

  Reageer
 • Pa Pinkelman

  Vijf minuten van je lestijd af en de pauze inkorten. Het begrip 'een sigaar uit eigen doos' heeft hiermee een compleet nieuwe invulling gekregen.

  Reageer
  • Reële rover

   Helemaal juist. Ik mag aannemen dat de studenten en onderwijzers dit niet pikken.

 • Student

  Ik vind het persoonlijk enorm jammer dat men juist ook de lange lunchpauze eruit haalt. Tijdens deze lunchpauze werden vaak interessante, leerzame bijeenkomsten en lezingen georganiseerd. Tevens leert een korte blik bij verenigingen en organisaties dat veel commissies vergaderingen plannen in de lunchpauze. In het nieuwe schema is hiervoor nauwelijks ruimte. Een verbetering voor het studentenleven ten opzichte van avondcolleges is het hierdoor in mijn ogen niet. Dat colleges mogelijk tot 7 uur doorgaan is ook een schijnoplossing. Het lost geen enkel probleem op dat er was onder avondcolleges.

  Reageer
 • Reële rover

  OK, wat we óók nog kunnen doen als we toch al de uni aan het afbreken zijn, maar in elk geval met een meer leefbare oplossing voor haar personeel en studenten willen komen:

  We zitten in het digitale tijdperk en de uni is al tijden bezig met het digitaliseren van colleges en exporteert deze zelfs al naar China (waar men trouwens makkelijk de kennis gratis kan kopiëren/stelen).
  Doe hetzelfde dan maar hier: digitaliseer de hele zooi en zet het op internet achter een password. Dan kun je vervolgens allerlei collegezalen om gaan bouwen tot practicumruites en zowel qua ruimte als personeel ben je zo'n beetje uit de problemen.


  Reageer
 • Reële rover

  Het is toch compleet duidelijk wat het probleem van de RvB is? Ze hebben gefaald met het in dienst nemen van voldoende onderwijzend personeel. Dát is de bottleneck die de RvB nu in de meest belachelijke bochten doet wringen om hun eigen hachje maar te redden. Dat het personeel en de studenten hier de dupe van worden, kan ze geen bal schelen. Immers, doel is zoveel mogelijk studenten naar Wageningen te lokken, want elke student = cash zodra die afstudeert. En geld is de enige drijfveer van deze RvB, anders hadden ze allang geïnvesteerd in onderwijs.

  Ik mag hopen dat alle studenten, onderwijzers, de adviesraden waarin zij vertegenwoordigd zijn en de vakbonden zich hier hevig tegen verzetten en er gewoon niet aan meewerken.

  Reageer
 • Een nieuwsgierige student

  Blijf het verbazend vinden dat men steeds spreekt over een 'capaciteitsprobleem' terwijl er tig universiteitsgebouwen het hele jaar leeg staan (lees: De Dreijen). Wat is precies het probleem van een gedecentraliseerd systeem? Lijkt me een stuk logischer dan ee ontzettend ingewikkeld roosteringssysteem zoals nu wordt voorgesteld.

  Reageer
 • Luilak

  Briljante oplossing van de RvB, de colleges verplaatsen van het ene rotmoment naar het andere en ze korter maken zodat het nog minder lesstof bevat. Waarom houden ze hier zo stellig aan vast terwijl er al lang andere en betere opties zijn aangedragen?

  Reageer
  • ontwende student

   zoals ??

  • Luilak

   Bijvoorbeeld efficiënter roosteren, vaak staan collegezalen geboekt terwijl er geen les wordt gegeven, terwijl op andere momenten er een tekort is, digitale colleges en de Dreijen weer in gebruik nemen. Daarnaast zou de universiteit zich minder moeten gaan promoten. Het is belachelijk dat ze nieuwe studenten binnen gaan harken en tegelijkertijd met dit soort maatregelen komen omdat er te weinig ruimte is.

  • Fret

   @Luilak; 'van het ene rotmoment naar het andere'
   Ik hoop dat je het toch niet hebt over die 10 hele minuten dat men eerder wil beginnen.
   Ik viel net haast van mijn stoel toen ik er achterkwam dat eerder beginnen 10 minuten is. Begin dan gelijk om 8 uur, een tijdstip waarop veel mensen met hun dag buiten de deur beginnen.

  • Luilak

   @Fret ik bedoel hier vooral de colleges tijdens etenstijd (18.00 tot 19.00) mee, maar voor studenten buiten Wageningen kunnen die 10 minuten behoorlijk veel uitmaken. Veel eerstejaars moeten al om 6 uur 's ochtens de deur uit. Ik zou het persoonlijk vertikken om om 8 uur op te komen dagen als ik nog bij mijn ouders (2,5 uur reizen) van Wageningen zou wonen.


Re:ageer