Nieuws - 26 november 2009

Geen ananassen in Ghana

VHL-Fair Trade Management studente, Nomie Butt vertrok voor 3 maanden naar Ghana. Op vier boerderijen zou ze de processen van het biologisch ananas kweken gaan bestuderen. Maar er was weinig werk, want de ananassen zelf ontbraken.

Geen_ananassen_in_Ghanabew.jpg
'Door het ontbreken van de ananassen was er weinig werk voor mij om te doen. Ik heb geholpen op de boerderij met gras maaien, het melken van koeien,  kaas maken en het produceren van palmolie. Ook heb ik Ethylyngas gemaakt. Dit wordt op mangoplanten gespoten, om het bloeiproces te versnellen en zo zelf de bloeitijd te beinvloeden. Ik heb veel gepraat met boeren en ben erachter gekomen dat Fairtrade nog lang niet zo gunstig is voor de boeren als het soms voor ons lijkt. Wat boeren ophalen aan geld met hun oogst moeten ze vervolgens investeren in het steeds opnieuw verkrijgen van een Fairtrade certificaat.
Kinderen
Overal waar je kijkt in Ghana zie je baby's en kinderen. Op straat rennen kinderen achter je aan en roepen Obruni (blanke). Als je Bibini (zwarte) terugzegt beginnen ze te keihard te schaterlachen. Op de school in het dorp, die bestond uit vier muren, een schoolbord en bankjes, heb ik de kinderen een liedje geleerd dat ze vervolgens altijd vrolijk en hard zongen als ze mij zagen lopen. En als het regent... dan rennen kinderen snel naar buiten om lekker te douchen.
Douchen
Douchen in Ghana is best een ritueel. De boer waar ik bij woonde wilde niet dat ik me douchte met gewoon water en had daarom flessen met mineraalwater dat over de datum was. Een douche bestaat uit vier tot maximaal zes flessen water. Een kopje vulde ik met water om over me heen te gieten, ondertussen hoorde ik salamanders ritselen over de grond. De wc is een poepdoos in de achtertuin. Soms zijn de sanitaire voorzieningen erg primitief, maar het is allemaal prima te overleven.Zolang je altijd en overal je eigen wc-rol mee naartoe neemt.
Balvormige brei
Terwijl mannen op kantoor of op het platteland werken, vullen vrouwen in Ghana volle dagen met het huishouden. Dit is een zware klus is. Was wordt op de hand gedaan en kost heel veel tijd. Vrouwen lopen rond met zware manden op het hoofd. Ik heb het zelf geprobeerd, maar het was zo zwaar, en dan heb ik nog geeneens een lange afstand door heuvelig gebied geprobeerd. Koken is een belangrijk onderdeel in het huishouden. Een hele dag kan gevuld worden de bereiding van een gerecht, en van elk gerecht wordt iets speciaals gemaakt. Het resultaat is bijna altijd een heerlijke, maar papperige balvormige brei, waarop je niet veel hoeft te kauwen. Mijn tanden werden na een tijdje gevoelig en ik had op een het gevoel dat ik echt mijn kaakspieren moest gaan trainen.